Hírek röviden

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Október 12-re írta ki az önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök.
Az alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani. A választási eljárásról szóló törvény szerint a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja vasárnapra essen. A választási eljárási törvény szerint az önkormányzati választás napjának a kitűzés napját követő 80. és 100. nap közé kell esnie.

Lehetnek olyan helyek az országban, ahol szerda éjfélig egy-másfél nap alatt a havi csapadékmennyiséget jelentősen meghaladó eső, záporeső hullik – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Öt nyugati megye kivételével az ország többi területére szerdára is figyelmeztetést adtak ki a várható felhőszakadás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzése szerint szerdán Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyében, valamint Budapesten is lehetnek intenzív záporok, zivatarok, amelyek során rövid idő alatt több mint 25-30 milliméter eső hullhat. A júliusi országos átlagos csapadékmennyiség 65 milliméter.

Július derekán Török Ferenc polgármester és Rumi László képviselő átadta dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszternek az Összefogás a Kalocsa-Paks Hídért Mozgalom által gyűjtött több ezer támogató aláírást. Az egyik ívet a miniszter is ellátta kézjegyével és ezzel párhuzamosan ígéretet tett a híd megvalósításához szükséges kormányzati döntések előkészítésére.