Kíra kedvét nem szegheti semmi

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Nem tervezett műtéten esett át a 12 esztendős Uladisev Kíra, akinek külföldi gyógykezelésére több gyűjtést is rendeztek Pakson. Kíra édesanyja, Lacza Anita elmondta, hogy június 13-án egy hétórás műtétet végeztek kislányán Budapesten. Nem volt más választás, hiába készültek a németországi beavatkozásra.

A kontroll csütörtökön lesz, amit szorongó szívvel várnak, hiszen az utóbbi két évben rossz hír rossz hírre érkezett Kírával kapcsolatban. Ez a mostani műtét során is így volt. Az orvosok ezúttal is arról számoltak be, hogy annyira egyedi a kislány problémája, hogy sem a praxisukban, sem a szakirodalomban nincs hozzá hasonló. Teljesen abnormális a szívfelépítése. A műtét sebészi szempontból jól sikerült, a kislány jól van, de azt már az operáció idején elmondták az orvosok, hogy ezzel koránt sincs vége a kálváriának. Ezt támasztja alá az is, hogy közel kétszázas pulzust mérnek neki folyamatosan, a műtét előtt 300-320 is előfordult. Kíra fáradékony, magas a vérnyomása és mindehhez fejfájás is társul. Azonban – édesanyja örömére – ezek sem szegik kedvét, ugyanúgy élvezi a nyarat, mint a többi kamasz.

Anita nem titkolja, remegő gyomorral néznek a csütörtök elé. Ez, ismervén történetüket egyáltalán nem meglepő. Kíra egyéves volt, amikor kiderült, hogy beteg, kettő az első műtétkor. Két nagy motoros műtéten esett át, két pacemaker-műtéten és egy sor kisebb beavatkozáson. Az édesanyja azt mondja, nagyon hálás a paksiaknak, akik értesülve kislánya betegségéről, első szóra segítettek. A németországi műtétre összegyűlt pénz természetesen a számlán van, s arra fogják fordítani, amire a segítő szándékú emberek szánták, tette hozzá az édesanya.