Veszélyes vizeken hajózik

schubertVeszélyes vizeken hajózik az utóbbi években Schubert Endre. A paksi vállalkozó, akinek Fehérvári úti telephelyét sok vizet szerető ember látogatja, hiszen egyebek között csónak és hajómotor javítással foglalkozik, tagja egy különleges mentőcsapatnak. A Magyar Motorcsónak Szövetség hivatalos mentőcsapata a hazai motorcsónakversenyeken túl nemzetközi rendezvényeken, például a Formula–2 motorcsónak-világbajnokság futamain vigyázz a verseny biztonságára és menti a bajbajutottakat. Nagyon kevés az ilyen speciális csapat, ezért szívesen hívják őket. Ennek köszönhetően a világ számos pontján megfordultak már Svédországtól az Arab Emírségekig.

Endre egy véletlennek köszönhetően lett a team nélkülözhetetlen tagja. Egy nemzetközi versenyen egyik napról a másikra elromlott a mentőhajó motorja. Mivel biztosítás nélkül nem kezdődhetett el a bajnokság, újat vettek. Hazatérve felkeresték a garancia érvényesítéséhez Yamaha szakszervizbe kellett vinni a motort. Schubert Endre cége országszerte híres, nemcsak megbízhatóságáról, korrekt árairól, hanem arról is, hogy a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően páratlan diagnosztikai programokkal rendelkezik. A régi motort is megmutatták a szakembernek, akik gyorsan kiderítette hogy egy mikrokapcsoló volt elfordulva, ezért nem indult. Az, hogy műszaki hozzáértése szerepet játszott-e abban, hogy maguk közé hívták a speciális mentők nem derült ki, az viszont igen, hogy szükségük volt egy olyan emberre, aki megfelelő hajóvezetői engedélyek birtokában van, mert a folyton szigorodó szabályok miatt erre szükség volt.

Schubert Endre siófoki gyerek, házuk 300 méternyire volt a parttól, a nyarakat a vízben töltötte. Abban az időben komoly adót vetettek ki arra, akinek vitorlása volt, hacsak nem verseny célra használták. Ők a barátaival örömmel mentesítették egyik ismerősüket e teher alól, és „bérversenyzők” lettek. A hajók, a víz iránti vonzalma ekkora már végleg eldőlt. Ennek ellenére autószerelő lett, egy szervizben el is helyezkedett, de az első adandó alkalommal átnyergelt a hajózáshoz, amihez a szükséges végzettségeket is megszerezte. Egy áthelyezéssel a Dunára került. Ma már nincs saját hajója, de annak köszönhetően, hogy hajómotorok javításával foglalkozik, időről-időre vízre száll. Az elmúlt nagyjából hét évben ehhez társult a mentőcsapatban végzett munka, amire néhány próbaút után mondott csak igent, mert tudta, hogy ez nem egyszerű feladat, elsősorban lélekjelenlétre van szükség. – Fontos, hogy ne blokkoljunk le, ha bukás van. A hajók gyakran 200-zal mennek, nekünk pedig menteni kell, mert nem áll le a verseny. Bődületes a hangzavar – mesélte.

schubert tenger

 

Endre az A hajót vezeti, ami személymentésre szolgál, rajta kívül két búvár és egy mentőorvos alkotja a legénységét. A B hajók műszaki mentést végeznek. Prestige márkájú, kifejezetten mentésre készült hajójuk igen különleges, az elejét bele tudják engedni a vízbe, hogy zökkenőmentesen tudják beemelni a hordágyon akár a gerincsérülteket is. A csapat legutóbbi bevetése júniusban volt Rigában, mondta Schubert Endre arra is kitérve, hogy egyre kevesebb a verseny, így a feladat is. Legközelebb – augusztus 15-étől – Lengyelországban, Augustowban vetik be a csapatot. A rigai versenyre visszatérve Endre elárulta, hogy hat balesetben hét hajó sérült. A hatórás verseny hetvenedik percénél már túl voltak a harmadik akción. Ezen a versenyen volt egy hajós, aki a szabadedzésen pimaszkodott a mentőhajóval, rendre közel húzott el mellettük beterítve vízzel őket. Ő volt az egyik, akihez rohanniuk kellett. Természetesen Endréék munkája nem veszélytelen, ha van erre lehetőség a pályán várakoznak álló motorral, hogy mielőbb ott legyenek, ha baj van. Általában az első nagyobb kanyarhoz közel helyezkednek el, mert a legtöbb bukás a „helyosztó” kanyarokban van. Amikor látják, hogy a csónak borul, gondolkodásra nincs idő, azonnal indulni kell. Ugyanúgy, ha rádión kapják a jelzést, hisz’ a pálya teljes hosszát nem mindig látják be.

A hajóvezetőre rendkívüli teher hárul, hiszen ügyelnie kell saját legénysége és mások épségére. Nem beszélve arról, hogy eközben az is előfordul, hogy háborog a tenger. A száguldó hajók között manőverezve a lehető leghamarabb oda kell érniük, kihozni a sérültet, aki gyakran eszméletlen. Ekkora sebességnél olyan, mintha betonon buknának, és a hajó ugyan nem tud elsüllyedni, de a pilóta könnyen víz alá kerülhet, ilyenkor minden késlekedés végzetes lehet. Ha többes ütközés történik, nagy felelősség eldönteni, melyik sérültet emeljék be a katamaránba.– Ha Rigában nem vagyunk ott, nem minden pilóta éli túl – jegyezte meg Schubert Endre. Nincs olyan verseny, ahol ne lenne bukás. És nincs olyan verseny, ahol ne lennének veszélyben. Schubert Endre ennek ellenére nem érez félelmet és szereti ezt a munkát, amit egyébként önként, ellenszolgáltatás nélkül végeznek.