Atlétikusak és ponterősek az új játékosok

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Két amerikai játékossal bővült az ASE férfi kosárlabdacsapatának kerete, Deonta Vaughn és Rodney McGruder megüresedett helyére John Roberson és Henry Dugat érkezik majd szeptember elsejével. Roberson egyes poszton játszik, 25 éves, 180 cm magas, az előző két évben bajnoki címet nyert a svéd Sodertalje Kings csapatával. Dugat egyes és kettes poszton érzi otthon magát, 27 éves, 183 cm magas, a német Bundesligás Phoenix Hagen csapatából teszi át székhelyét Paksra. A két játékosról Braniszlav Dzunics vezetőedzőt kérdeztük.

– Miért Robersonra esett a választása?

– Elég sok információm volt róla, bár élőben nem láttam még játszani. Az amerikai kapcsolataim révén tudom, hogy olyan irányítóról van szó, aki a játék szervezéséből, a támadás befejezésből és a védekezésből is kiveszi a részét. A Texas Tech egyetemen végzett, ott pedig nagyon keményen dolgoznak, tipikus Boby Knight-os iskola. A svéd bajnokságban az elmúlt két évben is bajnok volt, tavalyelőtt őt választották a bajnokság legértékesebb játékosának. Talán a svéd bajnokság kicsit gyengébb, mint a magyar, de nem biztos, hogy nagy különbségek vannak. Tudni róla, hogy csapatember, biztos vagyok benne, hogy gond nélkül be fog illeszkedni.

– Mi szólt Dugat mellett?

– Ami nagyon ritkán történik meg: nekem első látásra tetszett a játéka. Tavalyelőtt ő is játszott Svédországban, és kicsit jobb a statisztikája, mint Robersonnak. Tavaly a német Bundesligában, a Hagenban szerepelt, ami egy középcsapat, nem sokkal maradt le a rájátszásról. Dugat statisztikája ott is jónak tűnik, gondolom, itt nálunk a svéd és a német között lesz valahol. Kettes poszton játszik, amihez elég alacsony, de rendkívül atletikus és egyes poszton is bevethető.

– Erre írta azt az egyik portál, hogy Dzunics elővette a két kis ember szerződtetésével a fehérvári receptet. Igaz ez?

– Nem gondoltunk erre, amikor leigazoltuk őket. Én kicsit óvatos lennék ezzel, majd kiderül.

– Nem kap így kevesebb lehetőséget Kovács Ákos?

– Nem fog Ákos rovására menni, sőt tőle még többet várok, és kicsit többet fog játszani, mivel Rodney és Kerpi is elment.

– Tovább csökkent a magas emberek száma, nem lesz ebből gond?

– Az átlagmagasságunk „karcsú”, alacsonyabbak lettünk, ami nem szerencsés. A tavalyi szezonban is tapasztaltuk a Szolnok ellen: a magasságkülönbség sokat számított, és nem csak az 5-ös, hanem a 4-es poszton is. Szeretnénk majd februárban 3-4-es posztra igazolni, ha az anyagi lehetőségek megengedik.