Paks térségében marasztalnák az erőműbe látogatókat

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Hármas célja van – minimum – annak a Bölcskéről indult programnak, amely elsősorban a Dunára épül. A természetvédelem, a turisztika és a sport terén teljesen kiforrott elképzelések fogalmazódott meg, de szerepet játszhat a Duna Gyöngye névre keresztelt program az atomerőmű dolgozóinak rekreációjában, valamint abban, hogy azokat, akik az atomerőműbe látogatnak, tovább marasztalják Paks térségében.

Galó Levente, a Bölcskei Természetvédelmi, Turisztikai és Vízisport Szakosztály vezetője már korábban bemutatta terveiket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek, a napokban pedig a helyszínen adott tájékoztatást a bölcskei fejlesztések előrehaladásáról. Elmondta, hogy szeretnék megteremteni a szükséges infrastruktúrát ahhoz, hogy a horgásztanya alkalmas legyen turisták fogadására, rendezvények lebonyolítására, sporteszközök tárolására. Decemberig készül el pályázati forrásból egy új horgász- és csónakház, illetve egy vizesblokk. Szintén pályázatból szereznek be kajakokat, kenukat és egy tízszemélyes sárkányhajót is. A terv az, hogy több – kerékpáros, vízi, vagy akár gyalogos – túraútvonalat alakítanak ki egészen Gerjenig. Köztük olyanokat is, amelyeket egy nap alatt akár gyerekekkel is meg lehet tenni. Galó Levente kiemelte, hogy céljuk a természet és a Duna megismertetése, értékeinek megőrzése.

A további fejlesztésre a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz nyújtottak be támogatási igényt.

Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató szerint ez a terv nagyon összecseng az erőmű azon törekvésével, hogy felkutassa, összegyűjtse azokat az értékeket, amik Paks környékén vannak. – Sok vendégünk érkezik, évente közel negyvenezer. Jó, ha tudunk mást is mutatni nekik, nemcsak az atomerőművet. Pakson is vannak nevezetességek, szeretnénk az erőművel szomszédos horgásztavakat is fejleszteni, de jó, ha ehhez még társul könnyen elérhető, jó infrastruktúrával ellátott, természetes környezetben lévő túrázási lehetőség – fogalmazott. Hozzátette, a meglévő blokkokat még több mint húsz éven át üzemeltetik, küszöbön áll a bővítés, fontos, hogy az ott dolgozóknak megfelelő lehetőségük nyíljon szabadidejük eltöltésére.