Kormánymegbízotti látogatás az atomerőműben

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Kormánymegbízottként tett látogatást az atomerőműben dr. Horváth Kálmán, aki elismerően nyilatkozott a létesítményben szerzett tapasztalatairól. A Tolna Megyei Kormányhivatal megalakulása óta figyelemmel kíséri az atomerőmű tevékenységét, hogy a térség településeinek polgárai első kézből kapjanak tájékoztatást az atomerőműben elvégzett feladatokról és a szükséges fejlesztésekről. A kormányhivatal képviselője számára Hamvas István vezérigazgató mutatta be az aktuálisan folyó munkálatokat.

– Jelenleg az üzemidő-hosszabbítás a legátfogóbb feladatunk. A 1. blokk esetében már megkaptuk a további 20 éves működéshez szükséges engedélyeket, a 2. blokk esetében pedig az elmúlt hónapokban nyújtottuk be a kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Most azon dolgozunk, hogy amikor a másik két blokk esetében is benyújtjuk az üzemidő-hosszabbításhoz szükséges dokumentumokat, azok mindenben megfeleljenek a szigorú, a biztonság elsődlegességét szem előtt tartó követelményeknek. Mindez már csak azért is nagyon fontos, mert a blokkok továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzből egyetlen más megoldással sem lehetne 2000 megawatt termelő kapacitást létesíteni az országban – mondta Hamvas István vezérigazgató.

– Tolna megye lakossága érthető okokból nagy érdeklődést mutat minden, az atomerőművel kapcsolatos információ iránt. Szükségesnek tartom, hogy időről időre személyesen is meggyőződjünk az erőműben zajló munkák eredményességéről, aminek köszönhetően folyamatosan fenntartható az erőmű és környezetének biztonsága – foglalta össze tapasztalatait dr. Horváth Kálmán, a Tolna Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.