A roma holokausztra emlékeztek

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Hagyományteremtő szándékkal tartott megemlékezést a roma holokauszt emléknapjához kapcsolódóan a Paksi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A paksi esten gyertyagyújtással és egyperces néma csenddel emlékeztek az egykori áldozatokra. A programon Berki Attila köszöntötte a megjelenteket, majd Tell Edit alpolgármester mondott beszédet. Az egykori eseményekről Solymosi Imre beszélt, aki az Országos Roma Önkormányzat képviseletében érkezett a városba.

Mint elmondta, az ismert tények szerint Nógrád, illetve Pest megyéből hurcoltak el romákat a komáromi Csillagerődbe. Amikor kimenekítették őket az oroszok, Tolna megyébe menekültek a Szederfás, Tyukász­erdőként ismert tengelici, szedresi területekre. Elmesélte, hogy nagymamája is átélte az egykori eseményeket, és ahogy mások, úgy ő sem tudta soha elfelejteni az átélt borzalmakat és félelmet. Solymosi Imre mindenki figyelmébe ajánlotta Szita Szabolcs történész, holokausztkutató Porajmos című filmjét, amelyben túlélők mondják el történeteiket. A film a helyi nemzetiségi önkormányzatnál megtekinthető.

A wikipédia szerint a magyarországi roma holokauszt történetét illetően az bizonyos, hogy az 1944­es német megszállás után a már korábban létrehozott zárt cigánytelepekről körülbelül 30­70 ezer romát deportáltak a komáromi Csillagerdőbe, majd onnan koncentrációs táborokba vitték őket. Több ezerre tehető azoknak a magyarországi romáknak a száma, akiket 1944/45­ben megkínoztak, munkaszolgálaton haltak meg, illetve meggyilkoltak a haláltáborokban. A Cigány Világszövetség az 1972­ben Párizsban rendezett kongresszuson határozott arról, hogy augusztus 2. legyen a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja.