Bécsben is szó volt az új blokkokról

A Roszatom vezérigazgatója a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 58. bécsi közgyűlésén említést tett a paksi bővítésről külön is hangsúlyozva, hogy a legkorszerűbb, 3+ generációs erőművekről van szó. Szergej Kirijenko megerősítette, hogy Oroszország a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is maradéktalanul teljesíti az ukrán atomerőművek fűtőanyag-ellátására vonatkozó szerződéses kötelezettségeit, megerősítve egyben, hogy az orosz technológián alapuló hazai és külföldi atomenergetikai létesítmények biztonságos működtetése abszolút prioritást élvez Oroszország számára.
Emlékeztetett rá, hogy az atomenergetika idei, jubileumi évében – 60 éve kezdte meg a világ első kereskedelmi célú reaktora a működést Obnyinszkban – az orosz atomenergetikai ipar fejlődését jelzi, hogy idén három hazai reaktorral és egy indiai blokkal bővülhetett az ágazat.

A Roszatom külföldi tevékenységét érintve beszélt a két új paksi blokk bővítéséről szóló magyar–orosz kormányközi egyezményről és a finnországi Hanhikivi erőmű szerződéseinek előkészítéséről. Kiemelte, hogy ezek a legkorszerűbb, 3+ generációs erőművek, amelyek teljesen megfelelnek a nemzetközi előírásoknak és az érintett országok nemzeti hatóságai által támasztott rendkívül szigorú követelményeknek. Beszámolt a sérült paksi fűtőelemek elszállításáról is mondván, hogy augusztusban befejeződött a műszakilag bonyolult művelet és megérkezett feldolgozásra a szállítmány az urali Majak üzemébe. A 2003-as paksi üzemzavar elhárításának történetéről egyébként riportfilmet sugárzott az orosz televízió, amelyben megszólaltatták az üzemzavar elhárításában részt vett magyar és orosz szakembereket is. A film – magyar nyelvű fordítással – itt érhető el: http://atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/kirijenko-paksrol-is-beszelt-becsben