Korszerűbb fűtőelemek az atomerőműben

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Októberben a paksi atomerőműben megkezdik az új, második generációs orosz fűtőanyag használatát a hármas blokkban, így átállnak a 15 hónapos fűtőanyagciklusra – írja az MTI az Orosz Állami Atomenergetikai Konszern, a Roszatom nukleáris fűtőanyagot gyártó vállalata, a Tvel bejelentésére hivatkozva.

A korszerűsített fűtőelemek alkalmazásáról a Tvel és az MVM Magyar Villamokművek Zrt. állapodott meg, amihez engedélyt adott az Országos Atomenergia Hivatal. A hármas reaktorblokkban 12 új fűtőelem kerül ebben a hónapban, majd jövő évtől a többi blokkon is fokozatosan átállnak a korszerű fűtőanyag alkalmazására. A második generációs fűtőanyagkazettákban a korábbi 4,2 helyett 4,7 százalékos dúsítottságú urán-235 izotópot használnak. A módosított üzemanyag jobb fogyasztási és üzemeltetési tulajdonságokkal bír, így javítja az atomerőművek gazdaságosságát. A második generációs orosz nukleáris fűtőanyagot sikeresen használják Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában és Finnországban is.

A Tvel egy 1999-ben kötött kétoldalú megállapodás alapján biztosítja az üzemanyagot a paksi atomerőműnek a reaktorok teljes élettartama alatt. A cég tavaly 83 millió euró értékben szállított nukleáris fűtőanyagot Paksra.