Ezt az eredményt jósolják a pártok

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Körkérdéssel kerestük meg a Paks minden körzetében jelöltet indító jelölőszervezeteket a hétvégén. Az urnák zárása után most közzétesszük az esélyeket latolgató, kampányt értékelő válaszokat. (Ezek hosszát nem korlátoztuk, és érkezési sorrendben közöljük őket.)

Hogyan értékeli az elmúlt hetek történéseit? Milyen volt a kampány?

Horváth Zoltán, Jobbik: Az elmúlt hetek történéseire reagálva, úgy gondolom, ez már nem csupán a helyi problémák megoldásairól szólnak, annál inkább a pozíciókról, a pénzről, egyszóval a hatalom birtoklásáról. Mi, akik nem csak a helyi életet ismerjük, országosan már megtapasztaltuk e nemtelen vádaskodásoktól teli kampányt. Sokszor mi is szenvedő alanyai vagyunk. Nem a tudás, az észérvek felsorakoztatása a cél, mindinkább a másik besározásával, lejáratásával próbálnak meg egyesek pozícióba kerülni. Az erőszak ott kezdődik ahol a tudás véget ér. Úgy gondolom, az emberek nem csak néznek, most már látnak is. Sokan látják, mi folyik a szemük előtt, miként vezették őket az orruknál fogva a bizalmukra építve. Talán már ennek is betudható, hogy az emberek között járva biztatást, elfogadottságot, tiszteletet éreztünk. Szervezetünk tapasztaltabb, szervezettebb lett az elmúlt évek során, és a mostani pozitív kampány során szerzett tapasztalatok is az erősödésünket szolgálja.

Enyedi Csaba, Fidesz: Egy kampányt mindig célszerű jó előre megtervezni. Legyen szó egy termék piaci megjelentetéséről, vagy éppen politikai választásokról, mindenekelőtt pontos képet kell kapnunk a körülményekről, az igényekről, az emberek, a célközönség gondolatairól, a hangulatukról. Az alapelveket, a főbb irányvonalakat, a legfontosabb üzeneteket csak ezután érdemes meghatározni. A mi esetünkben sem volt ez másképp. Megvoltak a saját elképzeléseink, de figyelembe kellett vennünk az országos központ direkcióit is. Itt kell megjegyeznem, a magyar nép mindig is szerette a szabadságot, az önálló döntés lehetőségét, ez pedig ránk, paksiakra hatványozottan igaz. Ennek megfelelően nem mindig volt teljes egyetértés, de sokszor érveltünk sikeresen, és a legtöbbször a mi akaratunk érvényesült. Fentieken kívül nem szabad figyelmen kívül hagyni a dolgok mindenkori alakulását, így a szigorú ütemterv ellenére gyakorta kell improvizálni, váratlan helyzetekre helyesen reagálni. A kampányunk kezdéseként egy rendkívül nagy volumenű, átfogó kutatásba fogtunk; igyekeztünk minden paksit megszólítani a Városkonzultáció névre keresztelt kezdeményezésünk keretein belül: mit szeretne a jövőben? A válaszok egyértelműsítették bennünk, hogy a mi törekvéseinkkel tökéletes összhangban a helyiek változást szeretnének a város életében. Ezek után megalkottuk a programunkat, és igyekeztünk azt minél szélesebb körben bemutatni, a polgármester- és körzeti képviselőjelöltjeinkkel együtt. A legmodernebb kori politikában megállapítást nyert, hogy az emberek sokkal nyitottabbak a pozitív, építő jellegű kommunikációra, mint a negatív megnyilvánulásokra. Mivel a mi elveink is ezt a vonalat képviselik, nem esett nehezünkre erre alapozni a munkánkat. Úgy a programunk, mint a kampánystratégiánk rendkívül pozitív fogadtatásban részesült, és ez komoly visszajelzés volt a választóktól arra, hogy jó úton járunk.

Tell Edit, Néppárt.hu: A kampány méltatlan a városhoz, és nem méltó az eddigi képviselő-testületekhez: az elmúlt 24 év szabadon választott önkormányzataihoz.

Kovács Sándor, Paksi Lokálpatrióták Egyesülete: Igazi kemény választási kampány volt sok személyeskedéssel.

Heringes Anita, Magyar Szocialista Párt: Paksra is sajnos belopta magát a nagypolitika rossz stílusa és negatívumai. Sok, a kisvárosunk hangulatát megmérgező szórólap és nyilatkozat született az elmúlt hónapokban. Reméljük, a kampány végével ezt a stílust kiűzzük a városból. Reméljük, nem ezzel kezdődik el egy új korszak.A jelölőszervezetek többsége szorgalmasan, alázattal próbálta bemutatni jelöltjeit és programját. Ezzel biztosítva a választópolgároknak a demokratikus döntés lehetőségét. Hétfőtől öt évig minden megválasztott képviselőnek és a polgármesternek együtt kell dolgoznia a városért. Remélem, mindannyiuk számára a város lesz az első, és az itt élő emberek képviselete. Ehhez kívánok minden megválasztott képviselőnek jó munkát!

Mit jósol, hány képviselői helyet szerez a jelölőszervezet?

Horváth Zoltán, Jobbik: Jómagam elsősorban nem is a helyek számával, inkább kb. 1500 fő támogatásával lennék igazából elégedett. Hogy ez hány helyet jelentene? Talán 1-3 között.

Enyedi Csaba, Fidesz: 2010-hez hasonlóan ezúttal is totális győzelemre készülünk. Ezért dolgoztunk segítőinkkel. Ebben hittünk végig, mert tudjuk, Paks felemelkedéséhez változásra van szükség.

Tell Edit, Néppárt.hu: A Néppárt vasárnap öt mandátumot szerez.

Kovács Sándor, Paksi Lokálpatrióták Egyesülete: Négy.

Heringes Anita, Magyar Szocialista Párt: Reméljük, minél többet!

Mi lesz a polgármester-választás eredménye? Hány százalékkal nyer a befutó?

Horváth Zoltán, Jobbik: A polgármesteri hely talán Süli János javára fog eldőlni 57%-43% arányban.

Enyedi Csaba, Fidesz: A várost megosztotta a két jelölt közötti választás kényszere. Őszintén hiszünk benne hogy a választók a múlt helyett a jövőre, ezáltal Kozmann Györgyre fognak szavazni. A tények ismeretében szoros befutót, és Fidesz győzelmet várunk.

Tell Edit, Néppárt.hu: 56-44%.

Kovács Sándor, Paksi Lokálpatrióták Egyesülete: 52-48%.

Heringes Anita, Magyar Szocialista Párt: Szoros eredményre számítok. Remélem győz a szakértelem és tapasztalat. Paks megérdemeli, hogy igazi városatyát kapjon!