Közvetlen állami tulajdonba kerül Paks II

Közvetlen állami tulajdonban kerül Paks II. Az MVM Zrt. közgyűlése október 15-én hozott döntést az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. részvényeinek a Magyar Állam részére történő átruházásáról, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján.

Közleményükben azt írták, hogy két nagy, elismert könyvvizsgáló és tanácsadó cég független vagyonértékelése alapján a vételárat 10,157 milliárd forintban állapították meg.

A társaságot az MVM Zrt. 2012 nyarán 9 milliárd forintos alaptőkével hozta létre, hogy az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkákat megkezdje. A közleményben az áll, hogy az MVM Csoport a 21. század legnagyobb magyar beruházásának megvalósulása érdekében továbbra is együttműködik a társasággal.

A közgyűlés a paksi kapacitás-fenntartás irányításáért felelős társaság átruházása mellett elfogadta az MVM 2013-ra vonatkozó, konszolidált éves beszámolóját, döntött a Déli Áramlat Magyarország Zrt. alaptőkéjének 10 milliárd forintos emeléséről, amit fele-fele arányban vállal a Gazprommal közösen.