Szabó Benjamin: az új erőmű is viselje magán a magyar gondolkodást

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Arról, hogy mit jelentett Szabó Benjamin az atomerőmű születésében, szerényen így vall: „A paksi atomerőmű létrehozását a magyar szakemberek kiemelkedő és összehangolt alkotásának tartom. A saját szerepem csak ennek a megállapításnak a keretében értelmezhető.” Azt, hogy mit jelent a paksi atomerőmű Szabó Benjamin, vagy ahogyan az egész szakma szólítja, Béni bácsi számára, egy szóban összefoglalta az atomerőmű Céggyűrű-ünnepsége után adott interjújában. Mindent. Hol kormánybiztosként, hol miniszteri biztosként, máskor meg vezérigazgatóként felügyelte a paksi eseményeket. A „történelem élő tanújaként” beszélt a múltról, bár eközben sokkal inkább a jövőbe tekintett, mondván, hogy korától függetlenül a két új blokk sikeres létrehozása hozza lázba.

– Ismeretes, hogy 42 évvel ezelőtt úgy számoltunk, hogy folyamatos építéssel itt Pakson 4000 MW-os atomerőművet építünk. A folyamatosság nem sikerült. Akik ismernek, azoknak nem kell külön mondanom, hogy nagyon örülök a két új blokkra kötött, és itthon törvényre emelt, kormányközi egyezménynek – kezdte, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az igazi küzdelem most következik annak ellenére, hogy kétségkívül kinevelődik a meglévő erőműben az a generáció, amely az új technikát igényesen át tudja venni üzemeltetésre. Emlékeztetett arra, hogy 1974 nyarán vették át a jelenleg működő erőmű első két blokkjának 13 kötetes műszaki tervét. Ezt közel félévi hazai feldolgozás után, jelentős belső viták után elfogadták. – Ez a félév volt, amikor a hazai műszaki társadalom meg is ijedt, és vérszemet, kihívást kapott a rendkívüli feladat megismerésével – mondta. Majd azt emelte ki, hogy ez a műszaki társadalom mindent megtett, hogy az atomerőműben a magyar gondolkodás benne legyen, hogy a kivitelezés minél nagyobb hányada hazai legyen. Ezek után „múltunk talaján” arra buzdított, hogy hasonlóan az első blokkok megépítéséhez mozgósítsák a hazai szakmai erőt, hogy az új erőmű is viselje magán a magyar gondolkodást, hogy a kivitelezésben minél nagyobb hazai hányadot sikerüljön elérni.

– Most is ijedjünk meg a feladat nagyságától és összetettségétől, de az ijedtségből feleszmélve és erőt merítve széleskörű igényességgel és minél nagyobb hazai részvétellel valósítsuk meg a jelenlegi atomerőművünk bővítését – zárta Szabó Benjamin.