Kelendő a magyar nukleáris ipari szaktudás

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Lezárult az a Huvinett névre keresztelt nemzetközi képzési program, amelyben a vietnami szakemberek vettek részt nukleáris témájú továbbképzésen Magyarországon. Az ötödik csoport 39 tagja pénteken este, Budapesten az Ezersárkány étteremben tartott záró rendezvényen vették át okleveleiket. A hathetes gyakorlatorientált képzés záróvizsgával ért véget. Ezt megelőzően a hallgatók három hétig a BME Nukleáris Technikai Intézetében előadásokat látogattak és az Oktatóreaktoron végeztek laboratóriumi méréseket, majd a paksi atomerőműben szereztek helyszíni, elsősorban gyakorlati tapasztalatokat – többek között a Karbantartó Gyakorló Központban, és a teljes léptékű szimulátorban. Ez volt az ötödik csoport, összesen majdnem kétszázan vettek részt a programban, amely 2012-ben kezdődött. A hallgatók többsége egyetemi oktató, kutató volt, akiknek fontos szerepe lesz Vietnam most éledő atomprogramjában. Nguyen Thanh Tuan,Vietnam magyarországi nagykövete azt mondta, hogy országuk energiabiztonsága érdekében döntött a vietnami kormány atomerőmű-építés mellett. Ehhez egy teljesen új iparágat kell felépíteni magasan képzett szakembergárdával. – Ebben a paksi atomerőmű harmincéves biztonságos üzemeltetése során összegyűjtött tapasztalatok és szaktudás komoly értéket jelent számunkra – hangsúlyozta. Két telephelyen terveznek atomerőművet építeni, az elsőn két 1000 megawattos, orosz technológiájú reaktorral. Magyarország abban vállalt szerepet, hogy segít a szakemberképzésben. A most véget érő programot Nguyen Thanh Tuan sikeresnek értékelte, és azt mondta, a jövőben is támaszkodnának a magyar tapasztalatokra, elsősorban üzemeltetési, jogi, menedzseri területen.

Aszódi Attila kormánybiztos arról beszélt az ünnepségen, hogy szokatlanul gyorsan sikerült elindítani és sikerrel véghez vinni az oktatási programot, aminek gondolata 2011-ben fogalmazódott meg. – Érdekünk, hogy ugyanolyan jó üzemeltetői és karbantartói legyenek a vietnami atomerőműnek, mint, amilyenek mi vagyunk harminc éve a paksinak – húzta alá Kovács Pál volt energiaügyi államtitkár.

Az okleveleket dr. Czifrus Szabolcs, a BME Nukleáris Technikai Intézetének megbízott igazgatója és Zsoldos Ferenc az atomerőmű nemzetközi oktatási projektvezetője adta át.