Pierre Gest: a paksi atomerőmű odafigyel az üzemelés biztonságára

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Fejleszthető területeket és követendő példákat is azonosított az a nemzetközi felülvizsgálat, amely az elmúlt hetekben zajlott a paksi atomerőműben. A vizsgálatot végző OSART-csoport vezetője, Pierre Gest hangsúlyozta, nem hatósági vizsgálatról van szó, közös cél a biztonságos működés gyakorlatának terjesztése. A nemzetközi csoport vezetője arról számolt be, hogy az első benyomásaik szerint a paksi atomerőmű nagyon jó szinten üzemel, odafigyel az üzemelés biztonságára. Több olyan területet nevesítettek, ahol lehet még fejlődést elérni, illetve azonosítottak számos, más erőművekben is követhető, jó példát. Az ez alapján készült jelentést három hónap múlva kapja meg az Országos Atomenergia Hivatal, majd három hónappal később nyilvánosságra hozzák. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. egy akciótervet készít majd a jelentés alapján, amelynek kontrolljára egy OSART-utóvizsgálat keretében másfél év múlva kerül sor.

Pierre Gest azt mondta, hogy az elmúlt hetekben egyebek között a menedzsment az adminisztráció, az üzemvitel, a karbantartás, a sugárvédelem, a súlyosbaleset-kezelés és a vegyészet területén végeztek vizsgálatot. Az atomerőmű és az ott dolgozók nyitottan álltak a vizsgálathoz, emelte ki a csoportvezetője. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztésre szoruló területek mellett a jó gyakorlatot is fontos azonosítani, hogy hasznosíthassa a világ nukleáris ipara.

Hamvas István. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója hozzáfűzte: annak, hogy meghívták az OSART-vizsgálócsoportot, az áll a hátterében, hogy a biztonság fejlesztésében támaszkodni kívánnak az iparágban meglévő „kollektív bölcsességre”. Hamvas István azt hangsúlyozta, hogy a nukleáris alapú áramtermelés ugyanolyan kiforrott, mint például a vegyipar, nem jelent nagyobb veszélyt, mint más technológiák, de a biztonsági kultúra folyamatosa fejlesztésére szükség van.
Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági főigazgató-helyettese hozzáfűzte, hogy az előzetesen kapott jelentés igazolja, hogy az atomerőmű biztonsági színvonala magas, az OSART team nem tárt fel. olyan momentumot, ami ezt megkérdőjelezhetné.