Hazai innovációval növelhető tovább a kapacitás-kihasználás

A paksi szakemberek több éves munkája, a jó üzemeltetési és karbantartási gyakorlat, illetve fejlesztések sora alapozta meg azt, hogy a paksi atomerőmű immár a második blokkra vonatkozó üzemidő-hosszabbítási engedélyt is megkapta a nukleáris hatóságtól. Erről Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója és Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón beszélt. Kiemelték, hogy rendszeres nemzetközi kontroll mellett és a legjobb nemzetközi gyakorlatnak megfelelően folyt az előkészítés.

Baji Csaba azt hangsúlyozta, hogy az ország energiaellátásában, energiafüggőségének csökkentésében jelentős szerepe van annak, hogy tovább üzemelhetnek a paksi blokkok, hiszen, ha az ezt megalapozó, többéves munka eredményeként nem született volna meg az engedély, december végén már a második paksi egység fejezné be a termelést, ezzel a hazai kapacitás több mint húsz százaléka esne ki, amit csak importból lehetne pótolni.
Hamvas István arról beszélt, hogy az üzemidő-hosszabbításra való felkészülés szinte az üzembe helyezés pillanatában elkezdődött, hiszen azóta folyamatosak a fejlesztések, amelyek egy része a biztonság szintjének emelését, az egyre szigorodó feltételeknek való megfeleltetését szolgálta, a továbbiak a működés hatékonyságát javították, illetve egy sor beruházás, átalakítás arra irányult, hogy az erőmű berendezéseinek állapotát megfelelő szinten tartsák, mégpedig úgy, hogy azok a tervezett időn túl további húsz éven át üzemeljenek.

Az atomerőmű vezérigazgatója beszámolt róla, hogy szakembereik más területeken is fontos fejlesztéseket hajtanak végre. Ezek egyike egy új, 12 hónap helyett, 15 hónapig használható üzemanyag-kazetta kifejlesztése. Számos lehetőséget megvizsgálva és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve az eddigi 4,2 százalékos átlagdúsítású helyett 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetták használatát tartották legésszerűbbnek. Az üzemeltetési ciklus megnövelésével egységnyi üzemanyagot tovább lehet használni, ritkábban kell leállítani a blokkokat üzemanyagcsere miatt, ami tovább növeli a kapacitáskihasználást. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően csökkenő környezeti terhelés mellett több energiát tudnak előállítani a biztonsági szempontok elsődlegességének figyelembevételével.

Hamvas István hangsúlyozta, hogy mint minden fejlesztést, az üzemidő-hosszabbítást és az új üzemanyag kifejlesztését is saját forrásból finanszírozták, ezek egyikéhez sem volt szükség költségvetési forrásra. Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató hangsúlyozta, hogy a VVER 440 típusú reaktoroknál elsőként tervezik az új típusú fűtőanyagra való áttérést. A paksi reaktorokra kifejlesztett fűtőelem magyar innováció, a fejlesztéshez szükséges elemzésekben szinte a teljes magyar reaktorfizikai mérnöktudományi háttér részt vett.