140 éves a szervezett paksi tűzoltás

Ma azok előtt tisztelgünk, akik munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat – emelte ki beszédében Süli János, Paks polgármestere azon az ünnepségen, melyet a város szervezett tűzvédelme 140. évfordulója alkalmából rendeztek meg a Csengey Dénes Kulturális Központban. A programon kitüntetéseket és jubileumi díszokleveleket adtak át, valamint nyugdíjasait és külföldi partnereit is köszöntötte a paksi katasztrófavédelmi kirendeltség.

Paks mindig felkarolta tűzoltóit és a jövőben is így tesz, hangsúlyozta köszöntőjében Süli János a Tolna megye Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az önkormányzat, valamint a Paksi Önkéntes Tűzoltó Sport- és Hagyományőrző Egyesület által szervezett ünnepségen. Paks polgármestere beszédében kiemelte a megelőzés fontosságát nemcsak a tűzvédelem, hanem a polgári védelem és az iparbiztonság területén is. A városvezető elmondta, hogy az önkormányzat beruházásokkal – például a Páli-árok rekonstrukciójával, záportározók építésével és új zsilipek rendszerbe állításával – igyekszik tehermentesíteni a katasztrófavédelmet, hogy a tűzoltóknak ne szakmunkát kelljen végezniük, hanem a hivatásukat tudják gyakorolni.

Paks szervezett tűzvédelmében a legfontosabb esemény a Paksi Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakítása volt 1874-ben, idézte fel beszédében Sátor Géza, a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság nyugalmazott állományú alezredese. Az egykori parancsnok arra hívta fel a figyelmet, hogy tisztelegni kell azok előtt, akik hivatásuknak választották a tűzvédelmet, vagy önkéntesként vesznek részt a katasztrófák elleni védekezésben. Ők azok, akik nemcsak az ehhez hasonló ünnepek alkalmával, hanem mindennap megérdemlik a társadalom legnagyobb fokú elismerését, tette hozzá.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

– A tűzoltók munkája nem a tűzesetek, balesetek vagy egyéb káresetek helyszínén kezdődik, az odáig vezető út rengeteg tanulással, gyakorlással van kikövezve, egy hosszú tanulási folyamat eredménye, míg valakiből tűzoltó lesz – fogalmazott dr. Balázs Gábor tűzoltó alezredes. A megyei katasztrófavédelmi igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakmák iránti bizalom mértékének felmérésében évek-évtizedek óta a tűzoltói hivatás mindig előkelő helyen szerepel. Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek a tűzoltók szakmai felkészültségében bíznak meg a leginkább. 2012. január elsejétől,16 évnyi önkormányzati irányítás után a szervezett tűzoltás a katasztrófavédelmi rendszer részeként működtetve állami feladattá vált. Dr. Balázs Gábor megköszönte Paks mindenkori képviselő-testületeinek támogatását, melynek köszönhetően új munkaruhákra, gépjárművekre, magasból mentőre pályázhattak a paksi kollégák, és megújult például a laktanyaépület is. A jubileum alkalmából Paks város zászlószalagot adományozott a hivatásos tűzoltó parancsnokság részére és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a paksi önkormányzat és a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség is elismeréseket adományozott partnereinek, valamint eredményes tevékenységet végző munkatársaiknak, és köszöntötték a nyugdíjas kollégákat. Az ünnepségen kihirdették az évforduló alkalmából a kirendeltség által kiírt rajzpályázat eredményét is. Az alsósok között Maródi Boglárka és Dávid Benjamin előtt Dóczi Mercédesz végzett az élen, míg a felsősök között Bérdi Zsanettet és Prantner Zoltánt megelőzve Németh Nikolett lett az első. Az ünnepség állófogadással zárult, ahol Hajdú János, Paks volt polgármestere pohárköszöntőjében méltatta az elődöket és jó egészséget kívánt a további munkához.