Városismereti kiadvány készült gyermekeknek

Az idei adventi udvar színes programjainak rendhagyó eseménye volt a Paks gyerekeknek című városismereti könyv bemutatója. Bodor Éva, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár megbízott igazgatója faggatta a szerzőket, a paksi Vassné Volf Klaudiát és pécsi szerzőtársát, Tóth Esztert az új kiadványról. A kötet közvetlen hangvételű, játékos, változatos feladatokkal tisztáz fogalmakat, nyújt sokoldalú ismereteket, amelyeket izgalmas illusztrációk gazdagítanak. Kisiskolások számára könnyen érthetően mutatja be a város működését, az épített örökség emlékeit, a természeti környezet értékeit, olvashatjuk a könyv borítóján szereplő ajánlóban.

Klaudia régi vágya volt egy gyerekeknek szóló képes paksi könyv, ami összefüggéseiben mutatja be a várost, annak jelenét, működését, történetét, értékeit és közösségi jellegét. – A hivatali munkakörömben szembesültem azzal, hogy hiába vagyok tősgyökeres paksi és építész, mégis újabb és újabb dolgokat tudok meg én is a városomról – mondja Klaudia. A szerző a könyv ötletével és koncepciójával a zsebében, egy véletlen kapcsán találkozott három éve Tóth Eszterrel egy építészetoktatásról szóló rendezvényen. Az ismeretségnek közös munka és a színes paksi könyv lett az eredménye. Tóth Eszter – aki maga épített környezeti neveléssel foglalkozik – a kultúrAktív Egyesület vezetőjeként már készített Pécsnek egy hasonló kiadványt többedmagával, amelyet több város kötete követett. Így indult útnak a Tied a város című könyvsorozat, amelyhez most Paks is kapcsolódott. A sorozat mindegyike helyi kezdeményezés alapján, helyi szakemberekkel együttműködve készül, és a hangsúlyt a helyi jellegzetességek kapják, mondja Eszter. A sajátos tematikus elemek mellett a paksi kiadvány azért is különleges a sorozatban, mert különálló fejezet tárgyalja a város és a környező falvak kapcsolatát, illetve Klaudia hatására a könyv felépítésében a szépérzékre visszaható építészeti szempontok – mint lépték, arány, színek, ritmus, kompozíció – is hangsúlyos szerepet kaptak, tudtuk meg a szerzőktől. Egyebek mellett a Duna is fontos helyet kapott a kiadványban: külön fejezetekhez kapcsolódóan tárgyalják a folyó szerepét a közlekedés, tájékozódás szempontjából, a folyópart részeit, a város és a folyó kapcsolódását és természetesen a halászlé is szóba kerül. A közel 110 oldalas kötetben nem csupán a gazdag illusztráció segíti az érdeklődés és a figyelem fenntartását, hanem a kerettörténet szerethető, vicces szereplői, Fürge és Görgi, a két kíváncsi ürge is, akik a hely ismeretére, szeretetére és tettrekészségre motiválják az olvasót.

A kétezer példányban megjelenő városismereti kötet az önkormányzat jóvoltából minden általános iskolába eljut közösségi használatra, hasznosítható kiegészítő tananyagként, de paksi szerzője különösen ajánlja a könyvet kalandos családi sétákra, közös nyomozásra is. A kiadványt az önkormányzatnál kereshetik.