Megszüntették a nyomozást az idősek otthonával szemben

Megszüntette a nyomozást a Tamási Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a Paksi Időskorúak Otthona és Gondozóháza ügyében. Az indoklás szerint a nyomozás nem tárt fel olyan adatokat, amelyek alátámasztanák azt, hogy bűncselekmény történt és az eljárás folytatásától sem várható ilyen eredmény. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Tolna Megyei Területi Szervezete tett bejelentést állítva, hogy az idősek otthonában lakókkal oly módon bánnak, hogy testi épségük, egészségük gondatlanságból veszélynek van kitéve. A nyomozás ismeretlen tettes ellen indult „foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanújának megállapítására”. Az eljárást a tamási kapitányság folytatta le, mivel a Paksi Rendőrkapitányság tekintettel arra, hogy az otthon működtetőjével, a paksi önkormányzattal folyamatos munkakapcsolatban áll, elfogultságot jelentett be.

A nyomozás megszüntetéséről szóló határozat szerint a tanúvallomások hallomásokon alapultak, konkrét adatokat nem tartalmaztak, a lefoglalt vizitfüzetek, átadófüzetek, orvosi feljegyzések sem igazolták a bűncselekmény elkövetését. A sértettek idős koruk, demenciájuk miatt nem tudtak vallomást tenni. Az eljárás során kirendelt orvosszakértő azt állapította meg, hogy nem történtek foglalkozási szabályszegések és testi sértés sem igazolható. A dokumentum arra is kitér, hogy nem merült fel olyan adat, ami hűtlen kezelés elkövetésére utalt volna. Dr. Pásztor Attila alezredes, bűnügyi osztályvezető a fentiekre tekintettel szüntette meg a nyomozást, áll az indoklásban.

Tell Edit alpolgármester emlékeztetett rá, hogy egy gondozott hozzátartozója tett elmarasztaló bejelentést egy budapesti alapítványnál, amely felszólította az önkormányzatot az intézményi dokumentáció átadására és elindította a vizsgálódások sorozatát. Az önkormányzat belső ellenőrzése után számos hatóság folytatott le szakmai vizsgálatot beleértve a kormányhivatal illetékes szervezetét, de nem talált hiányosságot a működésben, ellátásban, szervezetben. Tell Edit azt mondta, tudják, hogy az idősgondozók által vállalt feladat a legnehezebbek közül való, munkájuk során a kifáradás, kiégés sokkal hamarabb bekövetkezik, mint más szakmáknál. – Ez küldetés, ezek a dolgozók olyan feladatokat végeznek el, amit a család nem tud felvállalni. A családtagok ugyanakkor érzékenyek, és – ha egy hiba becsúszik – kritikusak, vázolta. Hozzátette, ezzel együtt az ott dolgozókat nem védik, de munkájukat elismerik és az új igazgatóval, Borbás Lászlóval egyeztettek is arról, hogy meg kell keresni minden eszközt, hogy a hibalehetőségeket kiküszöböljék, a kiégést megelőzzék, a konfliktushelyzeteket megelőzzék.