A tűzijátékozás szabályai – jól ismeri?

Van, aki rajong érte, van aki gyűlöli. De egy biztos: a tűzijátékozás hozzátartozik a szilveszterhez. Ugyanakkor szigorú előírások vonatkoznak arra, hogy az egyes pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok mikor használhatóak, erre több ízben is felhívták a figyelmet a napokban az illetékes hatóságok hangoztatva, hogy az eszközök súlyos sérüléseket is okozhatnak, és használatuk csak december 31-én engedélyezett. A legfontosabb, hogy ügyeljünk arra, hogy csak legális árusítóhelyen vásároljunk tűzijátékot és csak olyat, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása, balesetvédelmi tájékoztatója és nem járt le a szavatossága. A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tároljuk, a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várjuk meg az előírt – december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig tartó – időszakot.

Szimulációs gyakorlatot tartott a rendőrség a tűzijáték okozta sérülésekről. - Fotó: police.hu
Szimulációs gyakorlatot tartott a rendőrség a tűzijáték okozta sérülésekről. – Fotó: police.hu

A rendőrség tájékoztatása szerint a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat nagykorúak december 28-31. között engedély nélkül vásárolhatják. A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül kell visszaadni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen és költségek felszámítása nélkül visszavenni.

Fontos, hogy Magyarországon magánszemélyeknek továbbra is tilos petárdát birtokolnia és felhasználnia. Ennek megszegése akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújtható.