2015 terveiről beszélt a polgármester

Majd’ tízéves hagyomány, hogy az új esztendő első Paksi Hírnökében rövid értékelésre kérjük és az előttünk álló évről kérdezzük a város első emberét. Süli János polgármester a városközpont rehabilitációjáról és a bővítés kapcsán a városra váró feladatokról is beszélgetett, s felidézte az októberi önkormányzati választás estéjét is.

– 2014 tavaszán jelentette be, hogy polgármesterjelöltként indul a választásokon. A városban szokatlanul kemény és megosztó kampányidőszak után fölényes győzelmet aratott csapatával. Hogyan emlékszik október 12-re?

– Belső igényem volt, hogy megméressem magam. Szép nap volt az életemben, fontos mérföldkő, hiszen elértem a kitűzött célt. Annál szebb pillanatot nem kívánhatok senkinek, mint amit azon az estén éltem meg. Ráadásul nemcsak én voltam a részese, hanem mind a nyolc képviselőtársam megtapasztalhatta. A legmerészebb álmainkban gondoltuk csak (persze erősen bizakodtunk), hogy mind a nyolc körzetben a polgári összefogás képviselői nyernek. A nagy arányú győzelem után, a testület megalakításakor, azonnal a ránk váró feladatokra – a munkára – koncentrálhattunk: sorra látogattuk az intézményeket és megtekintettük a folyamatban lévő beruházásokat, szinte minden percünk be volt osztva az elmúlt két hónapban. A következő időszak talán kevésbé lesz ennyire feszes munkatempójú. Ami a testületi munkát illeti, többen közülünk már gyakorlottak, van tapasztalatuk és vannak – közöttük magam is – akik újak. A testületi üléseket megelőző tanácskozások nem csupán a feladatok, a problémák megbeszélését, hanem a képviselőtársak összecsiszolódását is szolgálják.

– Milyen várost vett át elődjétől? Tervez-e változásokat az önkormányzat működtetésében?

– „Lakva ismerszik meg az ember” – tartja a mondás. Egyelőre nem sikerült annyira „belaknom” a hivatalt, hogy megítélhessem, szükséges-e változtatás. Finomítások, feladat-átcsoportosítások minden bizonnyal lesznek a hivatalban és az önkormányzat cégeinél is. Utóbbiakra – reményeim szerint – jelentős feladatok hárulnak majd az erőműbővítés kapcsán.
Paks kiterjedt intézményrendszert működtet, járási és térségi feladatokat is ellát. Ezeket változatlanul és hosszú távon fenn kívánjuk tartani. A különböző intézmények dolgozói jó körülmények között dolgozhatnak, de természetesen mindenhol van fejlesztésre szoruló terület. A következő öt évben változatlanul jelentős forrásokat fordítunk majd intézményeink korszerűsítésére. A város jó gazdasági helyzetben van, feladataink elvégzése, terveink megvalósítása mellett a jövőben is jól kell gazdálkodnunk, hogy a város költségvetése továbbra is egyensúlyban maradjon.

– Megszokhattuk, hogy Pakson minden évben megújul jó néhány utca. Így lesz ez 2015-ben is?

– A képviselő-testület a 2015-ös költségvetést a február 11-i ülésén fogadja el. Ebben jelentős útfelújítások szerepelnek. Több utca esetében már egyeztetett, a lakossággal véleményeztetett kiviteli tervekkel rendelkezünk. A szándékunk mindenképpen az, hogy folytatódjanak az utcafelújítások és a tömbbelső-rehabilitációk, elkezdődjön a városháza épületének megújítása. A piactér lefedését is szeretnénk megvalósítani. A jövőben arra törekszünk – a korábbi jól bevált módszerre alapozva –, hogy az utcák faltól falig újuljanak meg, sajnos az elmúlt ciklusban néhány utca esetében ez elmaradt. Szeretnénk erősíteni az önkormányzati tulajdonú DC Dunakom Plusz Kft. szerepét. A városüzemeltető cégünktől továbbra is egységes, jó színvonalú munkát várunk el.

– Jó néhány európai uniós pályázat közeledik a végéhez 2015-ben, ezek közül a leglátványosabb talán a Deák-ház felújítása. Szoros a pályázatban meghatározott határidő, sikerül majd tartani?

– A Deák-ház felújítása kapcsán nemcsak az időjárás az egyetlen bizonytalansági tényező: kötelező régészeti feltárás is zajlik, aminek az időtartama szintén felülírhatja a kivitelezés menetrendjét. A határidő módosítására van módunk – bár nem egyszerű az eljárás –, és már látszik, szükség is lesz rá.
A Deák-ház mellett a történelmi városközpont rehabilitációjára is szükség van, természetesen a hosszú távú terveink között szerepel a megvalósítása: a Szentháromság tér megújítására évekkel ezelőtt elkészültek a tervek, és rendezni szeretnénk a múzeum épülete előtti parkolót is, hogy a főutca felújításának folytatásakor ehhez a szakaszhoz már ne kelljen hozzányúlni.

– A jogszabályok lehetőséget adnak az önkormányzatoknak új adók kivetésére. Élnek majd vele?

– 2014 év végén új adónemek bevezetésére az idő rövidsége miatt már nem lett volna lehetőség, hisz a rendeletet meg lehetett volna ugyan alkotni, de azt kommunikálni, társadalmasítani, elfogadtatni már nem. Nem zárom ki egy új adó bevezetését, amennyiben olyan helyzetbe kerül a város, ami indokolhatja, de egy ilyen lépést alaposan át kell gondolni, komoly, megfontolt előkészítő munka szükséges a döntéshozatalhoz.

– Paks jövője szorosan összefügg az erőmű bővítésével. Mit éreznek majd ebből a paksiak?

– Az orosz partnerek már konkrét kérdésekkel és kérésekkel kerestek meg bennünket 2014 decemberében, és természetesen mi is vázoltuk elképzeléseinket. Szeretnénk, ha minden szolgáltatási ágban többségében a térség vállalkozásai végezhetnének munkát. Ahol hozzávetőleg ötezer ember dolgozik majd azonos időben, ott jelentős lehetőségek nyílnak nemcsak paksi, de megyei vállalkozásoknak is. Fontos, hogy az itt megtermelt profit nagy része helyben maradjon, bízom abban, hogy az erőmű-építkezés ideje alatt megerősödött, tőkeerős foglalkoztatók talpon tudnak maradni. Azon dolgozunk, hogy a bővítés legtöbb előnyét a város és a régió ki tudja használni, és emellett a lehető legkevesebb kár érje településünket és környezetét.

– Mit kíván Paksnak, a paksi polgároknak az új esztendőben?

– Jó egészséget kívánok mindenkinek, mert az a legfontosabb. Nyugodt családi életet és azt, hogy azok a tervek, amelyeket Paks városa a bővítéssel kapcsolatban megfogalmazott, megvalósuljanak, hiszen ez minden városlakó közös érdeke.