A Nemzetközi Energia Ügynökség üdvözli a bővítést

Csökkenti a versenyképességet az atomerőművek visszaszorulása Európában – írja az MTI a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdászát idézve. Fatih Birol csütörtökön, Budapesten beszélt arról, hogy a versenyképességet és az energiabiztonságot is mérsékli az, hogy Európában visszaszorulóban van az atomenergia. A szakember ezt a megállapítást az IEA múlt évi, legutolsó jelentéséből idézte. – Az atomenergia alacsony részaránya miatt drágább az elektromos áram, ami több iparágban visszaveti a versenyképességet, ilyen terület például az alumínium-, az üveg- és az acélipar, amelyek versenyképességét Ázsiához kell mérni, ahol viszont – különösen Kínában – folyamatosan emelkedik az atomenergia részaránya, vázolta a szakember.

Fatih Birol kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar atomerőmű fejlesztését üdvözli az ügynökség, mivel az csökkenti az energiaimportot, és így biztonságosabb lesz az ország áramellátása. Kiemelte, hogy a bővítéshez szükséges a lakosság támogatása mellett a megfelelő technológia, partner és finanszírozás is.
Azt is kifejtette, hogy az olcsó olajra, illetve földgázra azért nem szabad a villamos energia termelését alapozni, mert ez csak pillanatnyi állapot. Hozzátette, hogy az atomenergia melletti döntés viszont több évtizedre szól, és stabilitást ad.