A város a kultúra terén is készül a bővítésre

Élénk kulturális életű városban élünk – fogalmazott köszöntőbeszédében Barnabás István alpolgármester a magyar kultúra napján csütörtök este a Csengey Dénes Kulturális Központ színpadán. A városi ünnepségen elhangzott: – Ez a kulturális sokszínűség egyrészt nyilván a város lehetőségeiből adódik, másrészt a régi paksi sváb és magyar hagyományoknak az atomerőmű miatt az ország minden szegletéből ideköltözöttek kultúrájával való keveredése révén. Nagyon valószínű, hogy a város a következő években újabb bevándorlási hullám előtt áll.

– A város vezetése a következő években igyekszik felkészíteni a várost az új bevándorlásra. (…) Azt szeretnénk, ha az újonnan ideköltözők meglepődnének a rájuk váró szabadidős és kulturális programok bőséges kínálatán, ha örülnének annak, hogy gyerekeiket itt járathatják iskolába, és ha ők is itt szeretnének majd véglegesen letelepedni – fogalmazott az alpolgármester, aki megemlékezett Paks kulturális intézményeinek közelmúltbéli fejlesztéseiről: többek közt a gyermekkönyvtár kialakításáról, a cseresznyési iskola megújításáról és a könyvtár homlokzatának renoválásáról. Beszédében kitért a közeljövő fejlesztéseire: az épülő Klímatörténeti Múzeumra, a könyvtárépület további felújításának és a vízi színpad újjáépítésének tervére. – A város támogatja a lussoniumi feltárások folytatását, valamint azt, hogy a Sárgödör tér mint a borkultúra paksi központja tovább alakuljon, szépüljön. Kiemelt feladatnak tartjuk egy új paksi monográfia elkészítését, melyben összegződhet a város és környéke kulturális öröksége. Ha csak közvetetten is, de ezzel is összefügg az elmúlt években létrehozott és már működő Paksi Digitális Archívum – fogalmazott Barnabás István.

A magyar kultúra napi esten Eperjes Károly műsorát láthatta a közönség, majd Tell Edit alpolgármester mondott pohárköszöntőt.