OAH: biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

Jónak értékeli a hazai nukleáris létesítmények biztonságát az Országos Atomenergia Hivatal. Fichtinger Gyula főigazgató a hatóság keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a magyarországi nukleáris létesítmények biztonsági teljesítménye jó. Minden mérőszám azt mutatja, hogy megfelelnek a hazai elvárásoknak és nemzetközi összehasonlításban is megállják helyüket. A biztonsági elvárásokat folyamatosan frissítik, fejlesztik a nemzetközi és hazai tapasztalatokat felhasználva. A biztonságot érintő események jelentéskötelesek, azaz meghatározott időn belül tájékoztatni kell róluk a hatóságot. Ilyen tavaly huszonhárom történt a nukleáris létesítményekben, a paksi atomerőművet is beleértve. Előző évben 24, 2013-ban pedig 32. A tavalyi esetek egyike sem érte el a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála (INES) mértékét. Fichtinger Gyula azt mondta, hogy a minap nagy port felvert 2013-as eset is ide tartozik.

– Műszaki szempontból fontos, meg kell keresni az okokat és a megoldást, de a biztonságra nem volt hatása, az elszivárgott víz mennyisége elenyésző volt, a kazetták hűtését nem kockáztatta. Az OAH által felügyelt nukleáris létesítmények az év során az előírásoknak megfelelőn üzemeltek – hangsúlyozta. 

Hozzátette, hogy a biztonsági követelményeket folyamatosan frissítik, ez legutóbb a múlt év decemberében történt meg. Ennek során a nemzetközi szervezetek ajánlásait, a kor kihívásait és a hazai tapasztalatokat egyaránt figyelembe veszik.

Az elmúlt év legjelentősebb eseményei közé sorolható a paksi telephelyen létesítendő új atomerőművi blokkokra vonatkozó telephely-vizsgálati és -értékelési engedély, a paksi atomerőmű 2. blokkjának húsz évre vonatkozó üzemidő-hosszabbítási engedélye, valamint az, hogy visszaszállították feldolgozásra Oroszországba a Paksi Atomerőmű egyik szervizmedencéjében, 2003-ban megsérült harminc fűtőanyagkazettát, amelyek sorsa így megnyugtatóan rendeződött. Új feladatként lépett be a hivatal életébe tavaly júliusban a radioaktív hulladékok biztonságos kezelésének és elhelyezésének felügyelete. A feladat átvétele után megkezdte a hatóság a felügyeleti tevékenységét – számolt be Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes.

Az idei év kihívásai közé sorolták az új atomerőművi blokk, blokkok építésével kapcsolatos teendőket: a telephely-vizsgálati programhoz fűződő hatósági teendők elvégzését csakúgy, mint a hatóság létszámának, eszközállományának bővítését. Fichtinger Gyula az atomenergia hivatalon belül létrehozandó nemzetközi szakértőcsoport felállítására vonatkozó kérdésre azt mondta: eddigi működésük, feladataik során is támaszkodtak nemzetközi szakértőkre, de hazai tudományos tanácsadó testülete is van az OAH-nak.
A nukleáris hatóság munkáját egyébként idén májusban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség több mint húszfős nemzetközi szakértőgárdája vizsgálja, hogy összevesse a nemzetközi elvárásokkal és gyakorlattal.
A tájékoztatás terén több újdonságról is beszámoltak a hatóság vezetői. Mint mondták, elindul a hivatal facebook-oldala, honlapján pedig mostantól láthatóak a paksi atomerőmű működésének legfőbb adatai, így a villamosenergia-termelés mennyisége és a környezetében mért sugárzási adatok.