Húszéves évfordulót ünnepelt a Finlandia Kör

Az alapítás helyszínén, az egykori Új Hullám – mai nevén Gasztroblues – Klubban idézték fel az alapítók a Finlandia Finn–Magyar Baráti Kör születését az elmúlt hétvégén. Később immár szélesebb körben, az Erzsébet Nagy Szállodában élőzenés finn vacsoraesten ünnepelték az alapítás huszadik évfordulóját. A ’90-es évek elején egy Pakson dolgozó finn mérnök, Mauri Varis, valamint dr. Blazsek Balázs, Gárdai György és Vincze Pál álmodta meg a klubot. Elképzelésük időtállónak bizonyult, amit sok emlékezetes program erősített: a klub tagjai vendégeskedtek Finnországban, a budapesti finn nagykövetségen, dolgoztak azon, hogy Magyarországra, Paksra hozzák a finn kultúrát. Vincze Pál a mikulásestekre emlékszik legszívesebben. Mint mondta, felemelő volt, hogy gyerekek százainak, sőt – nem túlzás – ezreinek okoztak életre szóló élményt azzal, hogy találkoztak a finn mikulással, a Joulupukkival. Vincze Pál, aki hosszú időn át titkárként egyengette a baráti kör útját, egyenesen Bécsből érkezett haza a jubileum megünneplésére. De Paksra utaztak a partnervárosból, Loviisából azok is, akik az ő ösztönzésére létrehozták a paksi klub ikertestvérét a finn városban, így Arvo és Rita Vourenma Ismo és Anja Kokko, illetve Mauri Varis, aki több alkalommal dolgozott hosszabb-rövidebb ideig az atomerőműben.

– Amikor második alkalommal jártam Pakson, egy pub udvarából blueszene hallatszott ki. Bementem, akkor találkoztam először Gárdai Gyurival, akivel együtt hallgattuk a zenét. Legközelebb, amikor jöttem, hoztam pár kazettát, meghallgattuk közösen, és Gyuri azt mondta, Mauri mi testvérek vagyunk – idézte fel. Mauri a finn Puisto Blues Fesztivál egyik szervezője is, ebben a minőségében mindig törekedett arra, hogy rendezvényüknek legyen magyar fellépője, mint ahogyan Gárdai György is több finn zenekart meghívott már a Gastroblues Fesztiválra.

Mind Mauri, mind a Loviisában működő Magyar–Finn Baráti Kört vezető Arvo Vourenma egyetértett abban, hogy a nagy földrajzi távolság és a nyelvi korlátok ellenére nagyon gyorsan megtalálták a közös hangot.
Gárdai György azt mondta, felemelő találkozni ennyi idő elteltével az ötletgazdákkal. Felidézte azt, amikor tizenharmadmagával ott lehetett a Pori Jazz Fesztiválon, illetve azt, hogy a Gastroblues Fesztivál ötlete is ennek a barátságnak az eredménye. Mint mondta, nagy öröm, hogy ezen az alapon testvérvárosi szerződést kötött Paks és Loviisa, ez – mint mondta – új lendületet jelenthet.

Az ünnepségre eljött Finnország magyarországi nagykövete, Pasi Touminen, aki magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, majd immár angolra váltva azt mondta, hogy ez a kapcsolat egyszerre szokványos és unikális. Hatvannégy finn városnak van ugyanis magyar testvérvárosa, de ez az egyetlen, ami villamosított az atomerőműveknek köszönhetően. Beszélt a magyar–finn kapcsolatokról, beleértve a gazdasági együttműködést is, ami – miként rámutatott – az elmúlt évben nagyon jól alakult.

A köszöntők után a vendégsereg a gasztronómiai örömökben merült el. A vacsorán egyebek mellett karjalapaistit, azaz karéliai ragut tálaltak fel, illetve asztalra került a szintén hangzatos nevű Laskiaispulla, azaz farsangi fánk. Az estet Ed Philips és Memphis Patrol zenekar Elvis Presley dalokkal koronázta meg.