Schwarzeneggertől kapták meg a siker receptjét

Ki ne rajongott volna valakiért – filmszínészért, sportolóért – tinédzser korában? Ki ne emlékezne a lányka- és fiúszobák falait borító poszterekre? Akadnak, akik egy-egy bálványhoz hosszú időn át ragaszkodnak, és életcéljaik közé sorolják, hogy személyesen találkozhassanak. Ilyen életre szóló élményekről faggattunk két paksi fiatalembert, akik minap találkoztak példaképükkel, Arnold Schwarzeneggerrel. A Golden Globe-díjas osztrák születésű amerikai színész, testépítő, üzletember és politikus, az USA Kalifornia államának 38. kormányzója az MVM Siker-Nap vendége volt. Angol nyelven tartott előadását a paksi Dalnoki László fordította. Nem klasszikus szinkrontolmácsolásról volt szó, hiszen ez több ezer ember esetében nehezen kivitelezhető. A fordítást „tollba mondta” Nagyné Bíró Ágnes többszörös gyors- és gépíróbajnoknak, akinek munkája nyomán a magyar nyelvű felirat kivetítőn jelent meg.

Dalnoki László 12-13 éves kora óta rajongója Schwarzeneggernek. Amikor meglátta a fotóját egy testépítésről szóló könyvben, elhatározta, hogy ő is olyan lesz. Később nemcsak testfelépítése, hanem stílusa, fellépése is megtetszett neki. – Karizmája van. Tetszik, hogy minden akadályt leküzd, nem hagyja magát, nekem ez azt üzeni, hogy bármit el lehet érni – fogalmazott. Elmesélte, hogy a felkérést egy véletlennek köszönhette. Egy üzleti tanácsadó cég születésnapján a mosdóban – a tojással leevett inge tisztítása közben – elegyedett szóba az MVM Siker-Nap egyik szervezőjével. És az üzlet valójában a toaletten meg is köttetett, bár ő kért egy kis gondolkodási időt, tudván, hogy ez egy komoly szakmai kihívás. Heteken át készült, 60-80 órát áldozott arra, hogy beleássa magát Arnold előadásaiba, de – azt mondja – ez kevés lett volna a sikerhez. Abban, hogy élete eddigi legjobb munkáját tudta letenni az asztalra, benne voltak az elmúlt évtizedek. Az, hogy szinte minden filmjét többször látta, hogy „kívülről fújja” pályafutását, életfilozófiáját. Még ezzel együtt is, komoly kihívás volt az este, mert Schwarzenegger a szokottnál jóval gyorsabban beszélt. Laci szerint, ha nincs meg a háttértudása, könnyen beletörhetett volna a bicskája a feladatba. Így viszont, amikor egy filmkarakter nevét említette, még arra is maradt ideje, hogy azt munkatársának lebetűzze, és már pörgött is tovább a munka. Az elhangzottak magyar verziója 5-6 másodperces késéssel jelent meg az óriáskivetítőn, amit a körülöttük lévő technikusok szájtátva néztek.
Dalnoki László azt is elárulta, hogy szakmailag sikerként élte meg a találkozást, de emberileg kissé csalódott. Schwarzenegger láthatóan fáradt volt, nagyon sietett, így mindenki kicsit kevesebbet kapott belőle a vártnál. – Életre szóló élmény volt, de nyilván az ember, ha maximalista, amit tőle tanultam, nem elégedhet meg ezzel – összegezte hozzáfűzve, hogy Arnoldból sosem elég, ha meghívná a házába egy hónapra, az nagyjából álmai felével érne fel.

Zsigó Richárd, a DC Dunakom Plusz Kft. közfoglalkoztatási csoportvezető-helyettese, aki egyébként vállalkozó is, ugyancsak ott volt és találkozott Arnold Schwarzeneggerrel. Mint mondta, ő nem kifejezetten Arnold-rajongó és elsősorban nem is mint testépítő vagy filmszínész fogta meg, hanem mint vállalkozó, mint sikeres személy. Az, hogy ott lehetett az MVM Siker-Napon – mondhatnánk – véletlenek sorozatának köszönhető. Csakhogy, Richárd egyáltalán nem hisz a véletlenekben és úgy gondolja, a szerencse sem játszik szerepet az életben. – Ha csinálunk valamit, annak lesz következménye, ha nem, annak is – összegzi. Mint elmondta, Budapesten öltönyt vásárolt, amikor egy üzleti lehetőséget kínáltak neki. El is ment Budaörsre meghallgatni, de már útban odafelé érezte, hogy valami turpisság van a dologban, igaza is lett, MLM-rendszerű üzletet kínáltak, amit illedelmesen végig is hallgatott, de nem élt vele. Viszont ekkor figyelt fel a Schwarzenegger fotójával hirdetett Siker-Nap plakátjára. Belegyökeredzett a fejébe a gondolat, hogy el kell mennie. A jegyárak 15 és 500 ezer között mozogtak, az utóbbi közös fotót is tartalmazott a filmsztárral. Egy újabb „véletlennek” köszönhetően az interneten hozzájutott kedvezményes VIP-jegyhez, amiből mindjárt kettőt is vett, mert mindenképpen szerette volna, hogy öccse is hallja a sikerről szóló előadásokat. Az már csak hab volt a tortán, hogy a második sorban ültek és még a program végén a VIP-vacsorára is bemehettek. Több kudarc sem vette el a kedvét attól, hogy elintézze a közös fotót Arnolddal – szintén töredékösszegért, ami persze még így is temérdek pénz. Ricsi nem törődik azokkal, akik ezért őrültnek, vagy felelőtlennek nézik. Schwarzeneggertől idézi a választ: a végén azok lesznek rád a leginkább irigyek, akik az elején kinevettek. Neki ez a kép sokat jelent. Úgy gondolja, akár önmaga marketingjére is alkalmas lehet, de elsősorban inspirációt ad számára. – Ha bármi nehézség jön az életemben, odanézek az íróasztal szegletére, és erőt merítek a képből, amiben benne van az optimizmus, a sikerorientáltság, a céltudatosság. Ez egy biztos pont lesz, amihez vissza lehet térni, ami határtalan önbizalmat ad – összegezte.

Arnoldé mellett még egy sor – Zsigó Richárd számára meghatározó élményt jelentő – előadás is elhangzott a sikerhez vezető útról. Másoké mellett mély nyomott hagyott benne Mosolykáé, a kerekesszékben élő fiatal lányé, aki énekelve, „táncolva” érkezett a színpadra és beszélt arról, hogy kitartással milyen távolinak tűnő célokat is el lehet érni. Ricsi mindezt már saját életében is megtapasztalta, ahogy mondani szokták: az ő története is megérne egy misét. A siker alapreceptjét már megismerte, kipróbálta, alkalmazza is, egy-egy ilyen alkalom, amilyen ez a rendezvény is volt, újabb muníciót jelent számára.