Ki örül, ki nem a vasárnapi zárva tartásnak

Hamarosan jön a vasárnapi zárva tartás: március 15-től vasárnaponként nem bóklászhatunk a bevásárlóközpontokban, hogy pótoljuk a kifogyott mosószert vagy éppen az ebédhez hiányzó hozzávalót, de arra sem lesz mód, hogy a vásárolgatások mellett körülnézzünk, tervezgessünk, álmodozzunk, milyen tévét, mosógépet, hűtőt vásárolunk majd, ha lesz rá pénzünk. Mint ismeretes, a parlament decemberi döntése alapján változik a boltok nyitva tartása: a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben, kivéve az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek azonban nyitva tarthatnak, de csak a tulajdonos vagy annak családtagja dolgozhat a hét utolsó napján. A törvény szerint vasárnap nyitva lehetnek az éttermek, a gyógyszertárak, a benzinkutak, a cukrászdák, a piacok, a vásárok, valamint az egészségügyi intézmények területén a büfék és a boltok. A virágárusok és az újságosok reggel 6 és 12 óra között tarthatnak nyitva vasárnap. Minden más üzlet, amely 200 négyzetméternél nagyobb, zárva kell, hogy maradjon. A hét többi napján 6 és 22 óra között tarthatnak nyitva a boltok, a pékek egy órával korábban is kinyithatnak.

Attól függetlenül, hogy a működési engedélyeket a jegyző adja ki, a vasárnapi zárva tartást már a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, tájékoztatta lapunkat a jegyzői hivatal. A jogsértéseket ráadásul szigorúan büntetik, négy szabálytalan nyitva tartás esetén egy évre bezárathatják a boltot. Február 27-ig a Penny Market és a Lidl jelezte a jegyzői hivatalnak, hogy bezár vasárnap, egyúttal azonban változtatja nyitva tartási rendjét a hét többi napján. Mindkét üzlet műszakmódosítással válaszol a vasárnapi zárva tartásra: a Penny korábban is nyit és később is zár, hétfőtől szombatig 6 és 20 óra között várja a vásárlókat, a Lidl pedig 7-21 óráig. Az új törvény miatt speciális helyzetbe kerültek a Tescón belül található kisebb üzletek, amelyeknek méretük alapján ugyan nem kellene bezárniuk vasárnap, de nem tehetnek mást, hiszen az áruház nem lehet nyitva. A boltvezetők közül egy, a neve elhallgatását kérő tulajdonos azt mondta lapunknak, ő személy szerint egy cseppet sem bánja, hogy vasárnap otthon lehet. Vidékről jár be, senki sem váltja, hiszen a családos alkalmazottól sem lehet elvárni, hogy a boltban töltse a vasárnapot, így sosem volt pihenés, már az idejét sem tudja annak, mikor ülhetett együtt a családdal a vasárnapi húsleveshez.

Hétköznap is csak futva fogyaszt pár falatot, mert a vásárlók elvárják, hogy mindig a kiszolgálópult mögött legyen. Kell a pihenés, mondja, ráadásul a vasárnapi forgalom csak fizetésnap körül volt jelentős. Véleménye szerint annak ellenére, hogy a bevásárlóközpontokban az eladók féltik a pótlékaikat, a kereskedők többsége örül a bezárásnak. Nem úgy a vásárlók jelentős része. Bacs Judit például nem örül az új törvénynek, mert bár a nagybevásárlásokat nem vasárnap intézte, ha ilyenkor váratlanul betértek az unokák, mindig el tudott szaladni pár finomságért. Nem tér át a kisebb üzletek portékáira, mivel úgy gondolja, ott az árak magasabbak, ráadásul a választék és annak minősége is silányabb. Csibi Máté és párja gyakran pótolta vasárnap, ha valami hiányzott a háztartásból vagy az ebédhez, de a kikapcsolódásnak is része volt a hétvégi bevásárlás. Nem örülnek a zárva tartásnak, de nem is hiszik, hogy a törvényen módosítanának a döntéshozók. A jegyzői hivatal tájékoztatása szerint több népszavazási kérelem is elbukott már a Nemzeti Választási Iroda asztalán. A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közös beadványa amiatt került elutasításra, mert volt már bent azonos tárgyú kérdés, amit még nem bíráltak el. A Demokratikus Koalíció ívét is ezért utasították el, de ok lehet még a helytelen fogalomhasználat, illetve a pontatlan kérdésfeltétel is. Az Összefogás Párt kezdeményezését formai hiba miatt dobták vissza, de ők a határidő utolsó napján fellebbeztek, így kezdeményezésüket már csak a vasárnapi zárva tartás életbe lépése után bírálják el.