Kormánymegbízottak tájékozódtak az atomerőműben

A bővítésről akkor lehet érdemben állást foglalni, dönteni, ha valaki lát egy működő atomerőművet – fogalmazott Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott, aki Hamvas István oldalán házigazdája volt szerdán annak a találkozónak, amelyre az ország húsz kormánymegbízottját hívták meg. Horváth Kálmán úgy fogalmazott, hogy kormánymegbízottként valójában elsősorban a „drukker” szerepét játssza, abban tud segítségére lenni az atomerőműnek, ha támogatja a kommunikációját. Bár – mint mondta – ebben nem szorul segítségre, kiváló a cég tájékoztató tevékenysége. Hozzáfűzte, hogy az ország számára elsősorban azért fontos a paksi atomerőmű, mert az „egyik legnagyobb, legbiztonságosabb és legkörnyezetkímélőbb erőmű”, mindezen túl a megyében azért is fontos, mert ötezer embernek, családnak nyújt megélhetést.

– Fontos számunkra, hogy ismerjenek minket és mindenki meggyőződjön arról, hogy amit mondunk, az úgy igaz – fogalmazott Hamvas István vezérigazgató. Mint mondta, vendégeik mindig rácsodálkoznak az atomerőmű monumentális méretére, komplexitására. Ilyenkor alkalom nyílik megmutatni azt, hogy ennek az összetett műnek az üzemeltetése, karbantartása milyen felkészültséget igényel. Ezt csak olyan jól képzett, megfelelő tudással rendelkező szakemberek tudják elvégezni, akiknek minden cselekedetében a biztonságtudatosság a meghatározó. Ez alapkövetelmény, húzta alá. Hozzáfűzte, hogy ezt csak olyan dolgozóktól követelhetik meg, akik motiváltak, elkötelezettek, nem azzal foglalkoznak, hogy a mindennapi megélhetésük milyen, hanem a munkájukra, a biztonságnövelésre, a hatékonyság javítására koncentrálnak. Ez az alapja annak, hogy a paksi atomerőmű stratégiai szerepének megfelelően áramot termeljen, hangsúlyozta.

Az aktualitásokról szólva elmondta, hogy jelenleg mind a négy blokk üzemel 2000 megawatt teljesítménnyel. A kollektíva az egyes blokki főjavításra készül, ami áprilisban kezdődik.
A találkozón dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár is részt vett.