Aszódi Attila: komoly fejlesztési programra lesz szükség a régióban

Nagyon komoly feladat vár a régióra, hiszen megfelelő szakemberek kellenek az új munkahelyekre és el kell helyezni, el kell látni az építkezés során ideérkező szakembereket – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitás fenntartásáért felelős kormánybiztos Kalocsán, ahol elindult az a negyvenegy állomásból álló tájékoztatósorozat, amelynek végén közmeghallgatást tartanak Pakson az új blokkok létesítése kapcsán. A közmeghallgatás a környezetvédelmi engedélyezés része. Ilyenre nemcsak hazánkban, hanem az erre igényt tartó országokban is sor kerül.

Aszódi Attila arról is beszélt, hogy komoly fejlesztési programra lesz szükség, hogy az új állásokat megfelelő szakemberekkel be tudják tölteni, az ideérkezőket el tudják helyezni, el tudják látni élelmiszerrel, oktatási, egészségügyi szolgáltatásokkal. Hogy a fejlesztési programnak része lesz-e egy Duna-híd megépítése arról így foglalt állást: – Természetesen, ha van egy híd, akkor ezt a feladatot lehetőség van a Duna bal és jobb partja között megosztani, ennek következtében a kormány kifejezetten támogatja a híd megépítésének a lehetőségét – mondta. Hozzátette, hogy ezt mikor lehet realizálni, az a későbbiekben fog kiderülni, de a híd mindenképpen egy fontos elem lehet abban, hogy a Duna bal partja is bekapcsolódjon a munkába.
A jelenlegi helyzet radikálisan eltér a 70-es évekbelitől, amikor Paks egy kis falu volt, ahova messziről kellett dolgozókat hozni. – Ma, elsősorban az üzemeltetés tekintetében, mindenképpen lehet a régióra építeni. Számítunk arra, hogy a régióból felnövő fiatalok közül kerül ki majd az üzemeltetők zöme, ezzel is segítve a régió fejlődését – húzta alá.

A leendő paksi blokkok üzemanyag-ellátásával kapcsolatban Aszódi Attila azt mondta, hogy az erre vonatkozó szerződésre egy harmadik aláírásnak, az Euratom jóváhagyásának is rá kell kerülni. – A szerződéskészítés szakaszában egyeztettük, a dokumentum az észrevételek figyelembevételével készült el. Az egyeztetések még nem zárultak le, én úgy látom, hogy Magyarország és az Európai Közösség számára kedvező megoldás születik – vázolta.

Mint kifejtette, az üzemanyag-beszerzéssel kapcsolatban az a gyakorlat, hogy az új atomerőművek esetében eleinte az eredeti gyártótól származó fűtőanyagot használnak egyrészt garanciális indokok miatt, másrészt azon egyszerű okból, hogy ő ismeri legjobban. Hozzátette, hogy jelenleg egyedül a Roszatom üzemanyaggyára, a TVEL készít olyan üzemanyag-kazettákat, amelyek az új paksi reaktorokban alkalmazhatóak.

Az MVM Paks II. Zrt. lakossági fóruma Kalocsán. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Az MVM Paks II. Zrt. lakossági fóruma Kalocsán. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

A sajtótájékoztatót lakossági fórum követte, ahol rendkívül nagy érdeklődés mellett hangzott el ismertetés a két új blokk paramétereiről, a kivitelezés és majdani működtetés környezetre gyakorolt hatásáról és az eddigi előkészületekről. Kalocsa után Foktőn is tartottak fórumot és még 38 helyszínen megteszik ezt. A tájékoztató programot a paksi közmeghallgatás zárja majd.