Az atomerőmű környezete elevenedik meg Szabó Nóra festményein

Nem éppen nőies tematikájú összeállítást mutat be első önálló kiállításán Szabó Nóra Pakson élő ifjú festőművész. Betonépítmények, aknák, gátak láthatóak húsz képből álló tárlatán, amelynek az Atomenergetikai Múzeum ad otthont. A Tájidegen címre keresztelt válogatás, bár ezt kevésbé értő szemek nem láthatják, az atomerőmű környezetét örökítik meg. Nóra gyakori „vendég” a Dunán. A folyón kirándulva ragadta magával a melegvizes csatorna látványa, a belőle sugárzó erő. Ennek nyomán sorra születtek a hasonló tematikájú festmények, a melegvizes kiömlő – ahogy mondta – szinte múzsájává vált. Annak ellenére, hogy immár két és fél éve ezen a témán dolgozik, úgy véli, még rengeteg lehetőség rejlik benne, változatlanul érdekli a beton, a fa, a víz, az ég, a moha kompozíciója.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A tárlatot Nemes Csaba képzőművész nyitotta meg, aki a pécsi művészeti karon volt Nóra tanára. Azt mondta számára szimpatikus, hogy az alkotó csak figyeli, megörökíti környezetét, de nem mond ítéletet, nem gyárt ideológiát. – Intenzívek, őszinték, bensőséges viszonya van velük – fogalmazott a képekről. Alkotójukról pedig azt mondta, még ma is hallja a hangját a műteremben, pedig már rég nincs ott. Szabó Nóra ugyanis dinamikus, erős személyiség. – És szorgalmas is, ami fontos a tehetség mellett, húzta alá.
Szabó Nóra 2014-ben végzett Pécsett, korábban a gesztusfestészet, organikus dolgok érdekelték, ezek után keltette fel érdeklődését a táj, azon belül is a természetben megjelenő mesterséges objektumok. Két most látható képét a diploma kiállításán is bemutatta, de a teljes összeállítás először látható. A képeket 2015. május 20-ig lehet megtekinteni az Atomenergetikai Múzeum galériáján.