Holokauszt-túlélő is megszólalt a vándorkiállításon

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

– Máig nehéz a történtekről beszélnem – mondta el-elcsukló hangon Varsányi Imre holokauszt-túlélő azon a rendhagyó mozgókiállításon, amely csütörtök délelőtt ért Paksra: a MÁV-állomásra egy marhavagon „futott be”, amely mozgó múzeumként mutatja be a magyarországi holokauszt legjellemzőbb pillanatait. Imre bácsi népes hallgatóság előtt idézte fel az Auschwitzba vezető pokoli út részleteit, családja tragikus sorsát, azokat a körülményeket, amelyekről mint mondja, 60 évig nem beszélt. Annak oka, hogy az elmúlt tíz évben szembenézett az eltemetett emlékekkel és azt a nyilvánosság elé tárta az, hogy az elmúlt évek politikai eseményei azokat az időket kezdték idézni, amelyek az egykori tragédiához vezettek. – Ti és a ti szüleitek nem tehetnek semmiről, mondta Imre bácsi a kiállításra érkező diákoknak. Nektek pusztán annyi a dolgotok, hogy ismerjétek meg az igazságot, s maradjatok emberek, hogy pusztán a származása miatt soha többé ne érhessen bántás senkit.

Ez a kiállítás legfőbb üzenete is, amely immár 70. helyszínére érkezett Pakson. Idén akadálymentesítették a marhavagont, így a különféle fogyatékossággal élők számára is elérhető a kiállítás. A tárlat március 26. és április 1. között a paksi vasúti pályaudvaron tekinthető meg, iskolai csoportoknak előzetes bejelentkezéssel, mondta el Novák Ilona, a szervező Élet Menete Alapítvány múzeumpedagógusa. Hozzátette, a korhű marhavagonban korabeli fotók, katonai öltözékek, bőröndök, gőzmozdony-zakatolás teszik hitelessé az installációt, sok kiállítási tárgy eredeti, az áldozatoktól, illetve túlélőktől való. Mint mondta, a projekttel a fiatalok figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy ne legyenek közömbösek embertársaik iránt. Erre hívta fel a figyelmet Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete is, aki személyesen látogatott el a kiállítás kapcsán Paksra. A nagykövet a szélsőséges eszmék veszélyeire hívta fel a diákság figyelmét, és arra, hogy ma is mindent el kell követni annak érdekében, hogy ne történhessen meg újra ilyen tragédia.

Korábban megírtuk:  a tárlat a következő időpontokban tekinthető meg Pakson:

március 27., péntek 8-17 óráig,
március 28, szombat zárva
március 29, vasárnap 9-17 óráig,
március 30, hétfő 8-17 óráig,
március 31. kedd 8-17 óráig,
április 1. szerda 8-13 óráig.

A kiállítás a fenti időpontokban osztályok és magánszemélyek számára is látogatható, viszont regisztráció szükséges Novák Ilona múzeumpedagógusnál a 30/732-3148-as számon vagy az ilona@eletmenete.hu e-mail címen.