A régióban élőkre támaszkodnak az erőműépítés során

Félidejéhez érkezett a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó környezetvédelmi engedélyezés keretében rendezett lakossági tájékoztató sorozat. Kedden Dunatetétlenen, majd Solton hallhattak az érdeklődők a beruházás részleteiről. Eddig húsz helyszínen jártak a Duna bal partján. Szerdától a Tolna megyei oldal településeit járják sorra Dunaföldvárral, Németkérrel kezdve. Mint elhangzott, a környezetvédelmi hatóság kitűzte az eljárás kötelező elemeként tartandó közmeghallgatás időpontját: május 7-én Pakson tartják ezt az eseményt. Addig még másfél tucatnyi helyszínre viszik el az információkat.
Dr. Aszódi Attila kormánybiztos ezúttal is részletesen beszélt arról, hogy miért van szükség új erőművi kapacitás létesítésére és miért választották a nukleáris alapú termelést. A solti művelődési házban több mint százötvenen gyűltek össze erre az alkalomra. Kalmár Pál polgármester azt mondta, már nagyon várja a város lakossága a bővítést, munka- és megélhetési lehetőséget várnak tőle, illetve azt, hogy az ott dolgozók élnek majd a Solt által kínált kikapcsolódási lehetőségekkel. Egy hozzászóló azt szorgalmazta, hogy autóbuszjáratot kell indítani Paksra, hogy elősegítsék az ingázást, egy másik a keletkező hulladékokról érdeklődött. Egy újabb hozzászóló, Hadik Ferenc a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány tevékenységének előnyeiről beszélt, illetve hitet tett az atomenergia mellett, mert – mint mondta – biztonságos és gazdaságos. Szerinte nemcsak Paks II-re, hanem Paks III-ra is szükség lenne, mert az biztosítaná, hogy villamos energiával fűthessék az otthonokat. Egy lakossági felvetés a szakemberképzésre vonatkozott, erre válaszul dr. Aszódi Attila azt mondta, az építésben és majdani üzemeltetésben a régióban élőkre támaszkodnak, illetve az Energetikai Szakközépiskola nyújtotta lehetőségekre. Azt mondta, hogy a felmérés szerint nincs szükség az oktatási struktúra megváltoztatására, megvannak a megfelelő képzések, szakok. A szülőknek azt javasolta: ösztönözzék gyerekeiket arra, hogy matematikából, fizikából tegyenek emelt szintű érettségit, így esélyeik megnőnek.

A fórum végeztével a kormánybiztos azt mondta, hogy többségében nem a biztonság, a gazdaságosság, a műszaki paraméterek foglalkoztatták az embereket, hanem a régió részvételének lehetősége és a híd. Húsz helyszínből tizennyolcon szorgalmazták a Kalocsát Pakssal összekötő Duna-híd megépítését. Lapunk kérdésére kifejtette, hogy jelezték a kormánynak, hogy mi érdekli a térség lakóit, milyen kérdések merültek fel, azaz a beruházást felügyelő minisztert, Lázár Jánost és Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatták a hídépítés igényéről. – A híd felkerült a fontos dolgok listájára – fogalmazott.

Dr. Bálint József, a TEIT elnöke, aki minden fórumon részt vett, úgy értékelte, hogy jelentős lépést tettek az átkelő megvalósulása felé. – Örülök, hogy a kormányzat hozzáállása már változott a híddal kapcsolatban, remélem, hogy a politikai döntés is mielőbb megszületik – mondta hozzáfűzve, hogy a híd növeli régiójuk esélyeit és az atomerőmű elfogadtatását is elősegíti. Egyébként – mint mondta – úgy értékeli, hogy társulásuk munkája eredményes volt, hiszen a fórumokon nem a bővítés szükségességét firtatták, hanem a települések előtt álló lehetőségeket.