Tovább tombol a lottóláz

Tovább halmozódik a lottónyeremény, így tovább tombol a lottóláz is. A szokásosnál hosszabb a sor az egyik paksi lottózóban is, bár nem akkora, amire számítottunk annak tükrében, hogy már 3 milliárd 775 millió forint nyereménnyel kecsegtet az ötös lottó. Ez minden idők harmadik legnagyobb nyereménye. 2014 szeptembere óta halmozódik az összeg és már megközelíti a második legnagyobb summát, ami 4,2 milliárd forint volt. Ezt 2012-ben, míg az eddigi legtekintélyesebb hazai nyereményét, 5,2 milliárd forintot 2003-ban könyvelték el.

Első beszélgetőpartnerünk nem Magyarországon él, csak némi nehézség árán tudjuk belőni az extra summa euróban számolt értékét. Amikor megkérdezem, hogy csábítja-e a majd’ négymilliárdos nyeremény, visszakérdez, hogy az mennyi is euróban. – 120 ezer? Ugyan egy jobb kocsi ára! – reagál. Tiltakozásomra előveszi a számológépet és nullákat, tizedesvesszőket számolgatva csak rájövünk, hogy ennek százszorosáról van szó. – Na, ez már tényleg szép összeg – adja meg magát. Amikor arra kérem, játsszon el a gondolattal, hogy mégis mire költené, azt mondja, ő bizony még egy házat sem vásárolna, hanem kivenne két év fizetetlen szabadságot és körbejárná a világot.

Lőrincet éppen azután kapom mikrofon végre, hogy feladta az e hetit. Azt mondja, hogy nagyjából 4-5 éve játszik minden héten állandó számokkal. A nagy nyeremény nem befolyásolja szokásait, de – persze – jól jönne. – Nem is tudom – válaszolja a kérdésre, hogy mégis mire fordítaná. Biztos adakozna is a hátrányos helyzetűeknek, leukémiásoknak, fűzi hozzá.

– Egyszer lottóztam életemben, amikor hatalmas összeg volt a tét. Nem játszom, úgyse nyerek. Az unokatestvérem szokta mondani, hogy a lottó a hülyék adója. Szerintem igaza van – sommázza véleményét egy újabb válaszadó. Mint meséli, édesanyja éveken át lottózott ugyanazokkal a számokkal, ő pedig végignézte, hogy mennyit aggódott, hogy ki ne húzzák a számait, amikor egy-két esetben elfelejtette feladni. Nevetve hozzáfűzi, a kollégái is lottóznak, nélküle. Nagyon dühös lesz, ha megnyerik, ő meg lemarad a pénzről.

Karesz nagyjából 15 éve játszik általában más-más kombinációval, de ő is beleesik néha az állandó számok bűvöletébe. Olyankor születésnapokat, egyéb, a család számára fontos dátumokat tesz fel. – Kettesem már volt – összegzi az eddigi mérleget. Nem titkolja, ha nagy összeg a tét, őt is jobban izgatja, de – mint látja – megmozdulnak rá a z emberek, tovább kell sorban állni a lottózóban. Arra az esetre, ha bezsebelné a 3,7 milliárdot, kész tervei vannak: első dolga lenne kifizetni a lakáshitelt, telket keresni, hogy megépítse álmai otthonát egy stúdióval együtt. A munkával is felhagyna, csak tanulna és persze bejárná a világot is.
– Minden héten, 45 éve – így reagál Misi a lottózási szokásaira vonatkozó faggatódzásra. Határozottan mondja, hogy nem befolyásolja a nagy nyeremény, hetente nyolc darab hatos, tíz darab ötös lottót vesz és játszik az euró lottón is. Elsősorban szórakozásból, hogy legyen valami izgalom, nem a pénz miatt. Annak persze lenne helye, három gyereke, öt unokája van. – Tényleg nem a pénz motivál, megkeresem, ami kell, de azért a gyerekeknek, unokáknak adni jó lenne. – Misi szerint egyébként nem jó ez a konstrukció, az ötösre túl sok, a többi nyereményre túl kevés pénzt fizetnek. Őt egyébként kétszer is megkörnyékezte a majd’ félévszázad alatt a Fortuna. Négy számot talált el mind a kétszer, de éppen akkor nem adta fel a szelvényeket. – Pedig éppen nagyon kellett volna a pénz – fűzi hozzá, de szemmel láthatóan nem kesereg a majdnem lett vagyon miatt. Közben megérkező párja, megerősíti, nagy a család, gyerekek, unokák, keresztgyerekek örülhetnének a hirtelen jött segítségnek. Gyorsan megegyezünk, hogy én is felkerülök a listára, még a címemet is megadom, hogy ne kelljen a keresgéléssel időzni, ha rájuk mosolyogna a szerencse.

A lottóláz miatt bővülő szerencsejáték-piac az állami költségvetést pozitívan érinti: februárig már 6,3 milliárd forint játékadó folyt be az egész évre tervezett 39,7 milliárdból, míg tavaly ilyenkor még csak 5,3 milliárd forint volt a bevétel. A témáról a Világgazdaság közöl cikket. Abban azt írják, hogy az ötös lottó tavaly szeptember óta halmozódó nyereményalapjának hatására növekvő lottóláz mellett az egymás után nyitó kaszinók hatása tükröződik a növekvő bevételeken.
A klasszikus ötös lottó több mint fél évszázada, 1957 óta hódít Magyarországon. Kezdetben lakást, autót, bútorokat sorsoltak ki, 1991 óta azonban csak pénznyeremények vannak.
A KSH adatai szerint 2014 negyedik negyedévében az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete Tolna megyében 139 226 forint volt. Eszerint egy átlag tolnai polgár 2394 év alatt tudná megkeresni a rekordnyereményt.