Kedden már a matematika izzasztja az érettségizőket

Hétfőn még telefonálni sem lehetett a legtöbb érettségit bonyolító középiskolába. Mindez a vizsgázók érdekeit szolgálja, ilyen és ehhez hasonló óvintézkedésekkel előzik meg az érettségik meghiúsítását, az esetleges bombariadókat és minden olyan tevékenységet, ami elvonhatja a diákok figyelmét a feladatsorokról. Hétfőn a magyar érettségivel kezdtek a tanulók, kedden a matematika, szerdán pedig a történelem kerül sorra.

A középszinten érettségizők magyarból szövegértési feladatként Grendel Lajos A modern magyar irodalom története című irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták, 12 kérdésre kellett válaszolniuk. Az azt követő szövegalkotási rész minden évben három típusfeladatból áll – egy érvelésből, egy műelemzésből és egy összehasonlító elemzésből -, ezek közül kellett választani egyet, írja az eduline.hu. Az érettségizőknek egy 500-1500 szavas fogalmazást kellett írniuk, választhattak, hogy egy Seneca-idézettel kapcsolatban érvelnek, egy Bodor Ádám-novellát elemeznek, vagy Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versét hasonlítják össze. A diákok többségének azonban nem a magyar érettségi a mumus, hanem az azt követő matematika.

Mint az a Tolna Megyei Kormányhivatal tájékoztatójából kiderül: június 27-ig a megye 22 középiskolájában adnak számot tudásukról rendes, pótló, javító, kiegészítő, ismétlő és előrehozott vizsgán az érettségizők. Tolna megyében emelt szinten összesen 33 féle vizsgatárgyból kapnak feladatokat az érettségizők, a legtöbben történelemből és angol nyelvből, de a megyében ritka tárgynak számító társadalomismeretből, mezőgazdasági alapismeretekből, olasz és orosz nyelvből is lesz vizsga. Középszinten a latin nyelv, mozgókép- és médiaismeret, művészettörténet számítanak a ritkán választott vizsgatárgyak közé.