Oktatási program készül Paks II. kapcsán

Elsősorban a régióra épülő, az iskolarendszerű és a felnőttképzés minden releváns ágát érintő oktatási program készül az atomerőmű-kapacitás fenntartását célzó beruházás kapcsán. Dr. Aszódi Attila kormánybiztos tájékoztatott arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével készül el a komplex program, amely többek között azt célozza, hogy a vállalkozók felkészüljenek erre a speciális feladatra. – E nélkül a valós magyar részarány elmaradna a 40%-os célkitűzéstől, márpedig ez szerepel a szerződésben, ehhez mindkét félnek ragaszkodni kell – hangsúlyozta. Azt is kiemelte, hogy a vállalkozókat az orosz félnek kell bevonnia, és az „ő munkájukért mint sajátjáért kell felelnie, a kormányzat abban tud segíteni, hogy a vállalkozások felkészüljenek és jó, megbízható beszállítói legyenek az orosz félnek.
Amennyire lehet, a régióhoz szeretnék kötni a programot, az ott lévő iskolákra, képzőintézményekre építeni annak érdekében, hogy az ott élőket vonják be, a régió fiataljait tarthassák helyben, mert azt gondolják, hogy az ott élők kötődése erősebb, stabilabb munkavállalói réteget alkothatnak.

Dr. Aszódi Attila azt is kifejtette, hogy a Paks II. projekttársaság jelenleg százharminc fős állományát folyamatosan, erőteljesen fejleszteni fogják, mert a társaság mérnökeinek mint a majdani üzemeltetőknek részt kell venniük az építés felügyeletében, minőség-ellenőrzésében.

– Mindez és az engedélyeztetés kormoly erőforrást igényel, ezért már az idénre komoly fejlesztés van beütemezve – hangsúlyozta.