Fenntartható fejlesztésekkel alapozzák meg a térség jövőjét

Fenntartható fejlesztések megvalósításával kell megalapozni a térség jövőjét, olyan maradandó értékeket kell létrehozni, ami biztos megélhetést jelenthet a térségben élőknek az atomerőművi blokkok építése után is – erre hívta fel a figyelmet Süli János a Dél-Dunántúli Regionális Monitoring Albizottság paksi ülésén. A fejlesztésekhez forrás kell, amire igazán eredményesen a környékbeli települések szövetkezésével alapított gazdasági társaságok pályázhatnak – mondta el a tervekről Paks polgármestere.

A térség lakóinak tíz év múlva is meg kell tudni élniük, amikor befejeződik a tervezett atomerőművi blokkok építése. Az új létesítményben csak ezer embernek lesz munkája a bővítést követően, ezért a következő tíz évet úgy kell kihasználnia az önkormányzatoknak is, hogy működőképes termelőszektor maradjon a térségben – mondta el az ipari parkban tartott ülésen Paks polgármestere. Süli János szerint az egyik ilyen lehetőség a zöldség- és gyümölcstermesztés elindítása, és a rá épülő konzervipar kialakítása. Ennek alapjai tíz év alatt megteremthetők – amíg a fogyasztói létszám magas –, majd ezt követően is működőképes munka- és bevételi lehetőségként maradhatnak fenn a Pakson és környezetében élők számára.
A blokkok építése idején 5-7 ezer ember dolgozhat az atomerőműben a számítások szerint, élelmezésük mellett elszállásolásukról, és például egészségügyi ellátásukról is gondoskodni kell, ehhez fontos javítani az úthálózat és a létesítmények állapotán a régióban. Pakson lakópark épülhet a szakértői családok részére, ahova később az üzemeltetők költözhetnének be; szükséges egy új autópálya-csomópont kialakítása és egy új, az atomerőműhöz vezető út megépítése. Mindezekhez források kellenek, akár állami, akár uniós pályázatok útján – fogalmazott a városvezető. Süli János szerint egy, az erőmű körüli 41 település szövetkezésével létrehozott gazdasági társaság vagy társaságok eredményes partnere lehet az orosz szállító cégnek, és sikerrel szerepelhetne akár európai uniós, akár közvetlen brüsszeli pályázatokon. A kormányzattal még nem kezdődtek el a tárgyalások a térségi területfejlesztési tervekről, a kezdeményezés azonban megtörtént, az ígéretek szerint rövid időn belül létrehoznak valamilyen szervezeti formát erre a célra, segítendő a felkészülést – tudtuk meg a városvezetőtől.

Dr. Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Dr. Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

– Az európai uniós pályázatok jó része várhatóan még a nyár elején megjelenik, ősszel pedig pályázati dömpingre számíthatunk, akár több száz pályázati kiírással és sok milliárd forintnyi lehetőséggel, mely az önkormányzatok és a vállalkozások előtt is nyitva állnak majd – erre dr. Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője hívta fel a figyelmet a szervezet monitoring albizottságának ülésén. Várhatóan a Gazdasági és Innovációs Operatív Programban jelenik meg a legtöbb pályázati kiírás, országos szinten mintegy 700 milliárd forint juthat innovációra, ilyen még Magyarországon nem volt – tette hozzá. Dr. Sitányi László szerint Paks óriási lehetőség az országnak, a környékbelieknek és az egész régiónak, itt mindenki arra számít, hogy fizetőképes kereslet érkezik Paks környékére, ezt pedig jó minőségű, helyben termelt termékekkel kell kiszolgálni, fenntartható rendszerek építésével. A regionális fejlesztési ügynökség 16 éve foglalkozik fejlesztési tervekkel, tapasztalataikat hasznosítva szeretnének együtt dolgozni Paks vezetésével, a környező települések önkormányzatival és a majdani építőkkel, hogy a régió felkészülten várja a beruházást és fejlesztését a jövőre nézve is sikerüljön megvalósítani. A Dél-Dunántúli Regionális Monitoring Albizottság minden alkalommal sikeresen megvalósult uniós projekteket választ ülései helyszínéül, a paksi ipari parkban létrehozott inkubátorházban másodízben tartottak megbeszélést. A 2600 négyzetméter alapterületű inkubátorház kihasználtsága 90 százalékos, 14 kezdő vállalkozás működését segíti csarnokaival, ez messze meghaladja a pályázatban vállaltakat – tájékoztatott dr. Sztruhár Sándor, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője az ülés után tartott projektlátogatáson.