Ők kapják a Pongrácz Sándor-kitüntetést és a Gyermekeinkért Díjat

Három csoport indul szeptemberben a Munkácsy utcai tagóvodában és január elsejétől ismét az önkormányzat irányítása alá kerül a Paksi Idősek Otthona – egyebek mellett erről döntött májusi ülésén a képviselő-testület.

A közbiztonság helyzetéről, valamint a gyermekvédelmi ellátások értékeléséről szóló beszámolók elfogadása után döntött a testület a 2015/16-os nevelési évben működtethető óvodai csoport és álláshelyek számáról. A grémium határozata szerint szeptembertől az eddigi kettő helyett három csoport indulhat a Paksi Napsugár óvoda Munkácsy utcai tagóvodájában. – A város minden óvodájában a törvényi előírásoknak megfelelő, kielégítő, húszfős csoportlétszámokkal indul a következő nevelési év, nagy öröm, hogy a demográfiai változásoknak köszönhetően újraindíthatjuk a két évvel ezelőtt megszüntetett harmadik csoportot a Munkácsy utcai tagóvodában – tájékoztatott Tell Edit, Paks alpolgármestere. Közel két és fél milliárd forint pénzmaradványa van a városnak, ennek nagy részét már lekötötte a testület a 2015-ös költségvetésben. Mintegy 300 millió forint felhasználásáról még dönthet a grémium, ezt utcafelújításokra is fordíthatja a város – mondta el a zárszámadási rendelet tárgyalását követően Paks polgármestere.

Süli János a Paksi Idősek Otthonával kapcsolatos a testületi döntésről is tájékoztatott. Mint elmondta: a tervek szerint 2016. január elsejétől ismét az önkormányzat irányítása alá kerül az intézmény, az átszervezés feladatait ütemterv tartalmazza, a gazdaságilag és pénzügyileg is ismét önállóvá váló létesítmény vezetőjét pályázati úton választják majd ki.

Az eddigi 17-18 pályázathoz képest idén 36 kérelem érkezett a Közbiztonsági, Ifjúsági, Sport- és Esélyegyenlőségi Bizottság által kiírt úgynevezett letelepedési pályázatra, a rendelkezésre álló 4,9 millió forintos keret nem volt elegendő valamennyi jelentkező támogatására. A testület a bizottság elnöke, Kozmann György kérésére úgy döntött, hogy 4,5 millió forinttal megemeli a támogatási keretet.

Az egyebek között döntött a testület a helyi építési szabályzat módosításáról, segítendő az új atomerőművi blokkok építésének előkészületeit, majd zárt ülésen határozott a Gyermekeinkért Díj és a Pongrácz Sándor-díj adományozásáról. Döntésük szerint Szabó Klára, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium igazgatóhelyettese és Lisztmajerné Fritz Marianna, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusa munkáját köszöni meg 2015-ben a Gyermekeinkért Díjjal a város, a Pongrácz Sándor-kitüntetéssel pedig dr. Barok József tevékenységét ismerik el a Semmelweis napi ünnepségen.

A májusi volt a képviselő-testület munkaterv szerinti utolsó rendes ülése az első félévben. Következő soros megbeszélését szeptember 9-én tartja a grémium.