Kilátástalan helyzet Visken: rettegnek a téltől és a behívótól

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Rendhagyó céllal utazó küldöttség élén érkezett Viskre Tell Edit alpolgármester, hogy hírét vigye a Kárpátalján fekvő testvértelepülésre annak, hogy hárommillió forintot adományoz számára Paks. Azért csak a hírét, mert nagyon nehéz egy magyar önkormányzatnak ukrán számlaszámra jogszabályszerűen pénzt juttatni. A látogatás során közösen keresték annak a lehetőségét, hogy a leghatékonyabban juttassák célba a támogatást. A viski városházán arról született döntés, hogy három részre osztják a pénzt, felét az önkormányzat, a fennmaradó összeget pedig fele-fele arányban a magyar iskola és a református egyház használhatja fel. A döntést ily módon azok tudják meghozni, akik legjobban tudják, kik szorulnak segítségre – fogalmazott Tell Edit. Az alpolgármestert, aki különösen kötődik a Máramarosi-hegyek lábánál fekvő városhoz, lesújtották a látottak, tapasztaltak: a kilátástalanság, amit a felnőtteken látott, és a bágyadtság, amit a gyerekeken tapasztalt. – Talán az utolsó éveit, időszakát éli ez a nép itt Kárpátalján – fogalmazott hozzáfűzve, hogy tudja, a hárommillió forint kevés, de néhány család túlélését segítheti.

– Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, mert a viski emberek, akik közül a fele magyar ajkú, nehezen tudják a számlákat fizetni, az élelmet beszerezni. Nincs munkalehetőség. Az erőben lévő férfiaknak el kell menni, hogy dolgozni tudjanak. Nem tudjuk, mi vár ránk télen, mi vár ránk jövőre. Nem tudjuk, mert kilátástalan a helyzet – vázolta Szajkó Károly polgármester. Azt mondta, a Paksról érkező pénzből a legszükségesebbekkel szeretnék ellátni az embereket. Azt tervezik, hogy tüzelőre, élelmiszerre adnak pénzt az embereknek. – Nagyra értékeljük a paksiak segítségét. Érezzük a hozzánk áramló szeretetet és igyekszünk meghálálni azt a magunk módján – mondta Szajkó Károly. A Pakson gyakran megforduló fiatal református lelkész, Jenei Károly is azt mondta, hogy gáz- és villanyszámlára, tüzelővásárlásra szeretnének a pénzből támogatást adni. – Nagy a félelem az emberekben a tél miatt. A pénz értéke harmadára esett, viszont most jelentették be, hogy a gáz árát 600 százalékkal emelik. Ám mégsem ez nyomasztja legjobban a Visken élőket, hanem az attól való félelem, hogy behívót kapnak. Ha nem is masíroznak, de jelen vannak a katonák a háborús vidéktől szerencsére messze fekvő, főként magyarok lakta városban. A férfiak többsége a munkalehetőségek hiánya miatt egyébként sincs otthon, távol keresi a boldogulást, de a behívók postázásának hírére elnéptelenednek az utcák, mondta el lapunknak. – Nem a kenyeret, a fűtésszámlát, hanem az életüket féltik. Attól félnek, ki csenget, milyen papírral érkezik. Válság, ilyen mértékű nincstelenség volt már az én életemben is, de ez más, ez úgy nyúl bele a lelkekbe, hogy szinte kivehetetlen – mondta.

Tell Edit alpolgármester azt ígérte, hogy nagyon gyorsan megtalálják a megoldást, hogy mielőbb megérkezzen a segítség Kárpátaljára.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

A beszámoló elején említett rendhagyó cél valójában egy videoklip forgatása, egészen pontosan annak egy epizódja volt. A történet az elmúlt év őszén kezdődött, amikor a Gyulai István nevével fémjelzett Pistiest megnyerte a paksi amatőr pop-rock-jazz fesztivált. Elsősorban István dalszövegei nyűgözték le a zsűrit. De nemcsak nekik keltették fel az érdeklődésüket, hanem a paksi sajtó munkatársaiét is, akik felajánlották, hogy a határon túli magyar középiskolások tábora ihlette Örökségünkhöz készítenek egy olyan videoklipet, ami hűen tükrözi annak üzenetét. Paks három magyarok lakta testvértelepülésén gyermekkórusok működnek közre a forgatáson. Az önkormányzat is a Vida Tünde, Babai István, Kövi Gergő alkotta csapat mellé állt, és mindenben segíti munkáját. A forgatócsoport kiegészülve Gyulai Istvánnal és zenésztársaival rövidesen Kézdivásárhelyen, majd Galántán folytatja a munkát.