Bővítés: az orosz fél szerint teljesíthető a 40%-os magyar részvétel

Rövidesen kétszáz fősre duzzad a Nyizsnij Novgorod-i Mérnöki Iroda (ASE-NIAEP) magyarországi képviseletének létszáma. A cég – mint vezetője, Valerij Limarenko munkatársunknak elmondta – már Pakson is rendelkezik irodával. Az elnök beszélt arról, hogy előzőleg a moszkvai Atomexpón tárgyalt a konferencián részt vevő magyar szakemberekkel, élükön dr. Aszódi Attila kormánybiztossal, akik elismerően nyilatkoztak a belorusz erőműről, ami a paksi prototípusa.

– Pakson kiváló szakemberek vannak. Meg fogják látni, hogy a legkorszerűbb atomerőmű épül majd Pakson, a „mérnöki tökéletesség élvezetében” lesz részük – hangsúlyozta. Az orosz fél által kínált blokkok előnye, hogy sorozatgyártásban készülnek az egyedi igényekhez igazítva. Ilyenek a szeizmikus környezet, az időjárási viszonyok, a vízellátás – vázolta.

Az ASE-NIAEP harminc blokk megvalósításában érdekelt, ezek különböző fázisban vannak. A novovoronyezsit idén hálózatra kapcsolják, átadják ebben az évben a Rosztov 3 blokkot is, a Belorusz 1. 44 méteres szinten van, Kínában a Tienwan 3-ban a berendezéseket szerelik, a 4-es szintén 44 méteres szintig jutott – hozott példákat a szakember hozzátéve: mérnöki irodájuk, amelynek négyezer tervezője van, a legkorszerűbb folyamatirányítási rendszert működtetik. Emlékeztetett rá, hogy éppen az Atomexpón kapták meg az Év projektje elismerést a Multi D rendszerért, amelyet az erőművek létesítésénél használnak.
Visszatérve a paksi projekthez, azt mondta, a képviseletet Igor Mezenyin vezeti, aki korábban Indiában a busheri atomerőmű építését irányította. Valerij Limarenko munkatársunk kérdésére azt mondta, hogy nagyon bonyolult, de teljesíthető az államközi szerződésben is szerepeltetett negyven százalékos magyar részvétel biztosítása. A munka három részre osztható, a tervezésre, a berendezések beszerzésére és az építésre. Az építési, szerelési munkák háromnegyed részét végezhetik magyar szakemberek, ez az egész bekerülési költség 25 százalékát teszi ki, de Magyarország iparilag fejlett ország, számítanak a magyar szakértelemre az armatúrák, a szivattyúk, a vasbeton acélszerkezetének készítésében is, vázolta. Amit nem tudnak Magyarországon beszerezni, abban például Csehország is szerepet vállalhat. Szavai szerint a tervezésben is részt vesz a magyar fél, és természetesen a jóváhagyás is Magyarországon történik. Csúcsidőben 5-6 ezer ember dolgozhat Pakson, háromnegyed részben magyarok. Orosz szakemberek a speciális feladatok elvégzésére érkeznek majd Paksra – fejtette ki a ASE-NIAEP elnöke.