Illúzió az irodai munkakör kényelme

Legyen felkészült! címmel országos munkavédelmi és munkaügyi roadshow-ra várták az érdeklődőket a Csengey Dénes Kulturális Központban péntek délelőtt. A rendezvényen a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatairól és például a képernyős munkahelyek egészségügyi kockázatairól hallhattak tájékoztatót a megjelentek. Hamis kép, hogy a fizikai munkával szemben egyértelműen biztonságosabbak az irodai, szellemi munkakörök, mondta Puszti Tibor munkavédelmi szakreferens. A monitor előtt végzett munka hosszú távon betegségek forrásává válhat, hiszen a számítógépes feladatok koncentrált figyelmet igényelnek, erősen igénybe veszik a szemet, így az a természetes öregedésnél nagyobb mértékben romlik. A szem állandó erőltetése fejfájást, látásromlást, szemszárazságot okozhat, a fokozott igénybevétel pedig ingerültté, stresszessé, türelmetlenné teszi az embert, véli a szakember. Bizonyított tény, hogy a monitor előtt ülők például ritkábban pislognak, azaz ritkábban „olajozzák” a szemüket. Az egész napos koncentrálás megemeli a pulzust, az adrenalint és a vércukorszintet, az állandó ülőmunka pedig káros a gerincnek, ráadásul lelassul a vérkeringés, ami elhízáshoz vezet, sorolta a szervezet általános válaszreakcióit Puszti Tibor. A munkavédelmi szakreferens a Nemzetgazdasági Minisztérium országos munkavédelmi és munkaügyi roadshowja keretében ecsetelte az irodai munka veszélyeit a többségében hivatali dolgozókból álló publikumnak. A szakmai konferenciasorozat április 8-tól június végéig mintegy 39 állomást érint, a nagyobb városok mellett fesztiválokra, szakkiállításokra és szakiskolákhoz is ellátogat.

A munkavédelmi felügyelők az utóbbi években a munkáltatók 4/5-nél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, ez is indokolttá tette a közérdekű előadások megszervezését. Magyarországon évente közel húszezer munkaügyi ellenőrzést tartanak, ezek során a leggyakoribb és legsúlyosabb hibák még mindig a feketefoglalkoztatáshoz és a helytelen munkaszerződésekhez kapcsolódnak. 

A paksi előadás alkalmával Ferge Zsigmond munkaügyi felügyelő a fiatalok foglalkoztatásával kapcsolatos tudnivalókra is felhívta a figyelmet. A nyári diákmunka aktualitása miatt különösen időszerű a kérdés, hogy 18 éves kor alatt milyen szabályok alkalmazandóak.  Jó tudni, hogy a fiatal munkavállalókat nem lehet beosztani éjszakai műszakra, évi öt nap pótszabadság illeti meg őket, egy nap alatt csak nyolc órát dolgozhatnak és minimum 12 óra pihenőidő jár számukra.

Ehhez hasonló, speciális szabályok vonatkoznak a képernyős munkahelyen dolgozókra. A monitor előtt ülő munkavállalók számára óránként tíz perces szünetet kell biztosítani, a képernyő előtti folyamatos munkavégzés napi ideje pedig nem haladhatja meg a hat órát. Aki nem látja élesen a számítógépe monitorát, annak munkáltatója monitor szemüveget kell biztosítson, azonban ez nem összekeverendő azzal, hogy a munkahelynek kell-e fedeznie a civil életben használt olvasószemüveg költségeit.  MD 3000 k.