Megalakult a Paksi Társadalmi Tanács

Süli János és Lázár János elnökletével megalakult ma Pakson a Paksi Társadalmi Tanács azzal a céllal, hogy támogassa a Paks környéki településeket és tájékoztassa azok lakosságát a Paks II beruházással kapcsolatban.

A Paksi Társadalmi Tanácsot – amelynek létrejöttéről a Miniszterelnökség közleményben adott hírt – a paksi, kalocsai kistérség, valamint szekszárdi kistérség északi részén fekvő települések polgármesterei alkotják. A tanács tagjai lettek a térség egyéni választókerületi és listás parlamenti képviselői is. Az alakuló ülésen rajtuk kívül részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Aszódi Attila kormánybiztos és Bán Tamás, az MVM Paks II. Zrt. új vezérigazgatója. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy nyomon kövesse a Paks II. beruházás előkészítését, megvalósítását, közvetlen kapcsolatot biztosítva a kormány és a Paks környéki települések között.

A térség fejlesztésére a kormány 2015-re egymilliárd forintot különített el – jelentette be az alakuló ülésen Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a források hatékony felhasználására a településektől várják a terveket, javaslatokat. Az ülésen arról is szó esett, hogy Kalocsa térségében egy új Duna-híd épül, amelynek előkészítése már meg is kezdődött.

A Miniszterelnökség közleményében jelzi, hogy a térségben élők érdekeit képviselő polgármesterek egyöntetűen támogatják az új blokkok építését. Ezt igazolta az a lakossági fórumsorozat is, amelyet a most társult negyvenegy településen szerveztek a küszöbönálló beruházással kapcsolatban. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az ülés után Lázár János a Paksi Atomerőmű szakszervezeteinek képviselőivel, valamint a társaság menedzsmentjével ült tárgyalóasztalhoz.