Van, aki szigorítana, van, aki lazítana az új rendelet-tervezeten

Június 30-án lejárt a növények telepítési távolságát szabályozó önkormányzati rendelet tervezetének véleményezési szakasza. Az önkormányzat – a környezetvédelmi törvény előírására tekintettel – véleményt kért a Fejér és Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályától, a Tolna Megyei Önkormányzattól, továbbá kikérte a Paksi Hegyközség, a Paksi Kertbarát Egyesület és a lakosság véleményét is a tervezettel kapcsolatosan. A hatóságok részéről észrevétel nem fogalmazódott meg, a lakosságtól viszont jó néhány vélemény érkezett. Ezek elsősorban az akáctelepítéssel kapcsolatos problémák kezelésére vonatkoztak, de van szépszámú javaslat az egyéb növények ültetési távolságával kapcsolatosan is.

Amint azt korábban megírtuk, az utóbbi időben megszaporodtak a szomszédviták, ezt elkerülendő döntött úgy az önkormányzat, hogy helyi szinten rögzíti a növénytelepítés szabályait. Erre vonatkozóan korábban nem volt irányadó rendelete az önkormányzatnak, de ezt a kérdést még központilag sem szabályozzák.

Felmerült már panasz Pakson amiatt, hogy a túl közel ültetett gyümölcsfa permetezése során a szomszéd gyümölcsei is kaptak a méregből, így azokat már nem lehetett elfogyasztani, de abból is volt már konfliktus, hogy a fa gyökérzete felnyomta a járdát és megrongálta a betonalapot. A legtöbb összeütközést azonban a szőlősgazdák és az akáctulajdonosok között kirobbant viszály okozza. A szőlőtermelők ültetvényeit ugyanis többhelyütt felverte az akácos. A gondot az okozza, hogy azokon a szőlősorokon, amelyeket beárnyékol a föléjük magasodó fa, nem érik be a szőlő. Volt már arra is panasz, hogy több sorban kiszáradt a szőlőültetvény, mert a mellette lévő akácos gyökerei nem „tisztelték” a telekhatárt és az agresszíven növő fa gyökerei elszívták a vizet, tápanyagot a szőlőtől. A panaszosok között természetesen elhangzanak érvek pro és kontra.

A véleményezők többsége a tervezet szigorítását kéri, de olyan is akadt, aki a rendelet megalkotását nem tartja szükségesnek, illetőleg túl szigorúnak ítéli azt. A telepítési távolságok problematikáján túl javaslat érkezett arra vonatkozóan, hogy a családi házas övezetekben ne lehessen ipari permetezőgéppel permetezni, de javaslat van arra is, hogy a növények ültetésénél az is legyen szempont, hogy a telepített növény ne takarhassa ki az egyes épületek homlokzatát, ne akadályozza az épületekre való rálátást, mivel ez üzleti érdeket is érinthet.

A beérkezett véleményeket az elkövetkezendő hetekben egy munkacsoport összegzi, elemzi és ez alapján véglegesítik a tervezetet. A rendelet képviselő-testületi tárgyalására várhatóan szeptemberben fog sor kerülni.