Látogatóközpontot avattak Bátaapátiban

Egy látogatóközponttal bővült a radioaktív hulladékkezeléssel kapcsolatos lakossági tájékoztatás eszköztára. Az új, modern, interaktív bemutatóterem július 8-án nyílt meg Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló telephelyén. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára szerint tévhitek és félinformációk helyett pontos, szakszerű és közérthető ismeretekre van szükség az atomenergia alkalmazásában. Mint kiemelte, a központ hozzájárul ahhoz, hogy a szélesebb közönség számára is megismerhetővé és megérthetővé váljon a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék elhelyezési gyakorlata. – Magyarország gazdaságát a 21. században nehéz lenne elképzelni nukleáris technológiák felhasználása nélkül. Ám eközben szem előtt kell tartani a biztonság elsőbbségét és a jövő generációk védelmét. Ennek megfelelőn jár el a Magyar Kormányzat a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartása, továbbá a keletkező radioaktív hulladék és kiégett üzemanyag kezelése és elhelyezése ügyében is – húzta alá az energiaügyért felelős államtitkár Bátaapátiban. Azt is kifejtette, hogy felelős energiatermelésről akkor lehet beszélni, ha a termeléssel járó károsanyag-kibocsátás és hulladékkezelés is megnyugtató módon rendezett a szennyező fizet elvet figyelembe véve. Mint mondta, a kormányzat jelentős lépést tett ezen a téren, amikor a szakemberek bevonásával nemzeti politikát dolgozott ki a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésére.

Aradszki András hangsúlyozta, hogy racionális alapokon nyugszik az a kiemelkedően magas társadalmi elfogadottság, ami a Bátaapátiban világszínvonalon megépült és megnyitása óta biztonságosan üzemelő tárolót övezi. A magyar szakemberek komoly tapasztalatokkal bírnak az atomenergia alkalmazása terén, ami alapjául szolgál a létesítmény magas támogatottságának.

Dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt a nyitóünnepségen, hogy a radioaktív hulladékkezeléssel kapcsolatos bizonytalanság és bizalmatlanság eloszlatásához nem elég az, hogy magas színvonalú műszaki megoldásokat alkalmaznak, munkájukat pontosan és biztonságosan végzik, be is kell mutatniuk azt a munkát, amit végeznek. Mostanáig nyolcvanezren jártak a bátaapáti telephelyen, a látogatóközponttól azt várják, hogy az érdeklődés növekszik.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szerint turisztikai szempontból is jelentős állomás a látogatóközpont megnyitása, mert megnöveli az érdeklődést a térség iránt, amelynek más látnivalóit is meg lehet mutatni az odalátogatóknak, és szolgáltatások is épülhetnek rá. Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, a TETT (Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás) elnöke utalva a közelmúltban végzett közvélemény-kutatás eredményére emlékeztetett arra, hogy a környéken élők tudják, hogy semmilyen veszélyt nem jelent rájuk és környezetükre a létesítmény, sőt pozitív hatása van az ott létének, a települések fejlődését szolgálja.

Az ünnepségre összegyűlteknek Honti Gabriella, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője mutatta be a bátaapáti tároló telephelyén kialakított modern központot, amely a hulladékkezelés múltját, jelenét és jövőbeni feladatait villantja fel.