Aszódi Attila: ütemterv szerint halad a blokkok építésének előkészítése

Ütemterv szerint halad az új paksi blokkok építésének előkészítése – mondta el dr. Aszódi Attila kormánybiztos annak kapcsán, hogy orosz forrásokra hivatkozva az atomenergiainfo.hu megírta, hogy elkészült a paksi beruházás menetrendje. A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a paksi 5. és 6. blokk megépítésére vonatkozó fővállalkozói szerződést 2014. december 9-én írta alá az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Roszatom cégcsoporthoz tartozó NIAEP-ASE mérnökcég. A szerződés értelmében az erőmű építésének előkészítésére irányuló tevékenység 2015. január 1-én vette kezdetét.

– Ahogy a Miniszterelnökség, illetve a projekttársaság sokszor elmondta az elmúlt hónapokban, a 2015-2017 időszak a tervezés és az engedélyezés jegyében zajlik, míg a telephelyi-építési munkálatok 2018-ban kezdődhetnek meg – szögezte le Aszódi. – Ha közelebbről vizsgáljuk a tervezési és engedélyezési ütemtervet, az úgynevezett alapvető műszaki terveknek 2015 és 2016 során kell elkészülniük. A Paks II. projekttársaság 2015 nyarán kívánja elkészíteni és benyújtani az illetékes nukleáris biztonsági hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz az előzetes biztonsági tájékoztató dokumentumot. A létesítési engedélyezés alapját jelentő dokumentumok, így többek között az előzetes biztonsági jelentés az orosz fővállalkozó és alvállalkozói munkájának eredményeként 2016 őszére készülhetnek el, majd kerülhetnek benyújtásra az OAH-hoz. A részletes kiviteli tervek elkészítése ezt követően lesz aktuális – vázolta. A tervek nagy száma miatt a tervezési tevékenység sok elemzés, részterv elkészítését foglalja majd magába. Ezek határidőre és megfelelő minőségben történő elkészítése az orosz fővállalkozó feladata.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy a magyar–orosz államközi szerződés értelmében az orosz állam az atomerőmű megépítésének 80 százalékára, maximum 10 milliárd eurós hitelkeretet bocsát rendelkezésre, amelyhez a magyar fél 20 százalék önrészt biztosít. A fővállalkozói szerződés értelmében az orosz NIAEP az Oroszországból és más országokból, többek között az Európai Unió és Magyarország területéről kiválasztásra kerülő alvállalkozóival egy kulcsrakész erőművet épít majd meg. Akár a tervezés, úgy az engedélyezés is sokrétű, több elemből álló folyamat lesz. Ennek kapcsán Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója korábban azt mondta, hogy a felkészülés a nukleáris hatóságnál 2009 óta zajlik, amióta „hírt kaptak” arról, hogy új blokkok építését tervezik. Az év elején elkezdődött a szükséges szakemberek kiválasztása és egyénre szabott képzése.