Fehérorosz erőmű-építkezést tanulmányoztak

Ugyanolyan két, 1200 megawattos, nyomottvizes atomerőművi blokk épül a fehéroroszországi Osztrovecben, mint amilyet Pakson terveznek létesíteni. Az indításuk között kétévnyi különbség lesz, az elsőt 2018-ban, a másodikat ’20-ban szeretnék átadni. Ez az egybeesés indokolta azt, hogy a Paks II. projekttársaság szakemberei Fehéroroszországba utazzanak. Süli János polgármester is velük tartott, hogy a beruházás területfejlesztési vonatkozásait megismerje. Beszámolójából kiderült, hogy feszített tempóban, szervezetten folyik a munka, ami 2013 májusában kezdődött. Az alapba az első betont még az év novemberében beleöntötték. Idén a főépületet, gépházat tető alá akarják hozni. – A konténment a csarnoki daru szintjénél van, a szekunderkör pedig a turbinaasztal magasságánál – tért ki a részletekre. – 2018 februárjában szeretnék betölteni az üzemanyagot, novemberre tervezik az energetikai indítást – folytatta.

Az üzemi terület és a felvonulási terület is nagyjából száz hektárt foglal el. Egyszerre 122 épület kivitelezése folyik, beleértve az oktatási, szimulátor, technológiai épületeket, hűtőtornyot. Jelenleg 4500 építőmunkás, 1800 fős a műszaki személyzet dolgozik a területen, az előbbiek 70 százaléka fehérorosz, 20 százaléka ukrán, tíz orosz. Mivel a nyersanyag nagy részét is ők adják – hiszen tudnak megfelelő minőségű, mennyiségű betonvasat biztosítani –, így várhatóan tudják tartani a tervezett hazai részvételi arányt, amit mi is szeretnénk, vázolta a városvezető. Arról is beszélt, hogy a munkásokat a telephelytől 17 km-re lévő, korábban 5 ezer fős városban helyezték el, amelynek létszáma megduplázódott.

A családostól érkező személyzetnek magasabb komfortfokozatú otthonokat építettek, a munkásszállónak épült lakások alacsonyabb komfortúak, amelyek az építkezés végeztével, felújítás után a végleges üzemeltető, karbantartó személyzet otthonai lehetnek, miként Pakson is tervezik. Épült óvoda – amit már kinőttek – valamint modern, 22 tantermes, 550 férőhelyes iskola, ami minden igényt kielégít, színházterme, sportpályája, uszodája van. Ezek, illetve az utak, kerékpárutak létesítését a beruházó finanszírozta. A paksi szerződésben ezek nincsenek benne. Osztrovecben hatvanhat felvonulási csarnok működik, amelyeket a két irodaházzal együtt később ipari parkként terveznek működtetni, amit Süli János követendő példának tart. Vendéglátóik azt mondták, hogy ők nem euró-, hanem rubelalapú szerződést kötöttek, ami az árfolyamváltozás miatt kedvezőtlen számukra. Süli János szavai szerint, a magyar szerződés nem előnytelen, a blokkok létesítési költsége nagyjából ugyanannyi, mint Fehéroroszországban.