Az első világháború volt a tábor témája

Az első világháború volt a témája a XXII. Határon túli magyar középiskolások táborának. A Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársainak szervezésében, az önkormányzat támogatásával lezajlott idei bő egy hét helyszíne változatlanul a Cseresznyéskert Erdei Iskola volt. Az előadások mellett a diákok műhelymunkát végeztek, aminek produktumait a tábort záró esten mutatták be.

Az udvaron már folyt a készülődés, a táborozók székeket, padokat cipeltek ki az udvarra, beállították a mikrofonokat, és magukra öltötték fellépőruhájukat, ami másutt talán nagy zsivajjal járna, ám a határon túli magyar középiskolások táborának résztvevői éppen olyan csendes szorgalommal készülődtek, ahogy a tábor egy hete alatt munkálkodtak. Az idei táborba Galántáról, Viskről, Kézdivásárhelyről, Lupényból, Temesvárról, Petrozsényból és Déváról érkezett négy kísérővel 25 diák, közöttük régi ismerősök és új résztvevők egyaránt. Bár alapvetően irodalmi témákkal foglalkozik a tábor, volt már példa arra, hogy valamilyen történelmi eseményhez kapcsolódóan szervezték a programot. Így volt ez a mostani találkozón is, amelynek fókuszában az első világháború állt. A fiatalok az egykori események társadalomra, gazdaságra gyakorolt hatásairól, az irodalomban, a zenében, a képzőművészetben való megjelenéséről hallgattak előadásokat Tell Edit alpolgármestertől, Nagy Márton Géza újkortörténész-muzeológustól, Takács Éva múzeumpedagógustól, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanárától és Komáromi János paksi költőtől. A zene a Vetővirág Népzenei Együttes és Balogh Máté népdalénekes, valamint a PistiEst koncertjével jelent meg a palettán. Az előadásokon megszerzett tudásukat különböző szekciókban végzett műhelymunkával mélyítették el a fiatalok, a kínálatból minden résztvevő érdeklődésének megfelelően választhatott.
A vers- és prózamondók Cselenkóné Fehér Katalin pedagógus, a drámások Gaál Ildikó drámapedagógus vezetésével tevékenykedtek, a zenés társaságot Nemes András, a filmeseket Polgár Tamás, az újságírás iránt érdeklődőket pedig a Temesvárról érkezett Bartyik Zita segítette a munkában. A Demeter Egyesület jóvoltából a térképek világában is kalandozhattak egy kicsit a táborozók, valamint honfoglalót játszottak Nagy Márton Géza vezetésével, az első világháború eseményeiből összeállított kérdésekkel.

– Nagyon érdekesek voltak az előadások, a vetélkedőn pedig játszva tanultunk a világháborúról, ezek az ismeretek örökre bevésődtek – mondja Fekete Fanni, aki Kézdivásárhelyről érkezett harmadik cseresznyési táborozására. Elmondta, hogy éppen csak véget ér a mostani, máris várja a következőt, mert ennek a tábornak különleges hangulata van: alkotómunkát végezhetnek és sok ismerettel gazdagodhatnak az adott témában kiváló szakemberek irányításával vagy éppen előadásából. Amikor itt van, nem hiányzik neki a mobiltelefon, a laptop, sokkal jobban esik esténként együtt kiülni az udvarra és zenélni, beszélgetni, nevetni, mondja. Ez alkalommal elsősorban a drámacsoportban, valamint a vers- és prózamondó csoportban tevékenykedett, amelyek egyébként teljes összhangban dolgoztak, de Fanni a zenével foglalkozó társaságban is feltűnt, ahol, mint elmondta, tavaly próbálgatta először a hangját, s idén már egészen bátran vállalkozott az éneklésre.

A tábort záró esten a három csoport műsort adott, megjelent a Visszhang című újság, amelyet az újságírás iránt érdeklődő diákok készítettek el, valamint levetítették a filmes műhely alkotását. A hatperces történet egyik főszereplőjét, egy orosz katonát, Sziklai Tamás Zsombor alakította, aki a tábor egyetlen paksi résztvevője volt. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban matematikát, fizikát és informatikát tanul ugyan emelt óraszámban, de érdekli a történelem is. A nyári diákmunka után szeretett volna még valamilyen hasznos elfoglaltságot, így a cseresznyési táborra esett a választása, amit nem bánt meg, hiszen a tábor minden perce kínált valamilyen új ismeretet, élményt. – mondja. Kiemelte az előadások mellett a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum a frontot és a hátországot bemutató első világháborús időszaki kiállítását, a Baka Múzeumot és Cseh László első világháborús repülőgépmakett és diorámatárlatát, amelyet a paksi kulturális központban nézhettek meg. Mint mondja, beszélgetett a határon túli fiatalokkal iskoláról, szabadidőről, s úgy látja, hogy kedvességük, közvetlenségük példa lehetne sok magyarországi fiatal számára.

A foglalkozások mellett a szórakozásra is jutott természetesen idő a társaság strandolt Szálkán és Pakson, illetve előkerültek a társasjátékok a ládafiából. A tábort vezető Gyulai István szavai szerint az elmúlt több mint húsz év alatt az Erdélyben, Kárpátalján és Felvidéken élő magyar középiskolások állandó találkozási pontjává vált a határon túli magyar középiskolások tábora. Felmerült, hogy talán érdemes lenne már a záráskor kihirdetni a következő évi tábor témáját. Hogy így lesz-e, azt még nem lehet tudni, de az biztos, hogy jövőre is szeretnék kinyitni a határon túli magyar középiskolások táborának kapuit.