A szeretet a hosszú élet titka

A szeretet a hosszú élet titka, mondja Sipos Istvánné Erzsébet, aki a közelmúltban töltötte be kilencvenedik életévét. Születésnapja alkalmából Süli János polgármester és Tell Edit alpolgármester vitte el az ünnepelthez az önkormányzat és a miniszterelnök jókívánságait.

A család a legfontosabb, mondja Sipos Istvánné Erzsi néni, aki 1925. július 15-én látta meg a napvilágot Pakson, iparos édesapja és háztartásbeli édesanyja negyedik, egyben legkisebb gyermekeként. A szintén paksi születésű Sipos Istvánnal 1947 májusában mondták ki egymásnak a boldogító igent. Halász férje – akit a városban második keresztnevéről Laci bácsiként ismertek – 1992-ben hunyt el. Két lánygyermekkel áldotta meg őket a sors, az idősebbik Stadler Ferencné Éva, húga Ujhelyi Zoltánné Ági. Mindketten két fiúgyermeknek adtak életet, akik ma már mindannyian családos emberek, összesen hét dédunoka, öt fiú és két kislány van a családban. Amikor a lányok már elég nagyok voltak, Erzsi néni a halászcsárdában vállalt állást és nyugállományba vonulásáig ott dolgozott. A család elmesélte, hogy nem most először kopogtattak be városvezetők a Dunaföldvári úti házba, négy esztendővel ezelőtt az ünnepelt nővérét, Juliannát köszöntötték kilencvenedik születésnapja alkalmából. Nene – ahogy a családban nevezték – tavaly hunyt el.

Erzsi néni azt mondja, gazdag ember, mert rengeteg szeretetet kap a családjától, szerinte ez a hosszú élet titka. Lányai még hozzátették, az is sokat számít, hogy édesanyjuk nem hagyja el magát. Bár a kertbe már nem jár ki a növényeket gondozni, az ebédet megmelegíti magának, rendet rak, és segítség nélkül öltözködik, tisztálkodik, igaz, olyankor azért mellette van valamelyik gyermeke. A család rendszeres gondoskodására körülbelül húsz éve van szükség, kezdetben csak például a bevásárlásban, ügyintézésben kellett segíteni, de ma már Éva reggeli és esti látogatásai elmaradhatatlanok, Ágnes pedig – aki Pécsen él – nagyon sűrűn jön és hosszabb-rövidebb ideig anyukájuknál van. Erzsi néninek határtalan örömöt jelent, hogy szeretett unokái, dédunokái is meglátogatják, telefonálnak neki. Sokat pihen, amikor olyan műsor megy a televízióban, amit bejelölt magának az műsorújságban, azt megnézi, szeret olvasni és énekelni. Ahogy mesélte, a halászcsárdás időkben sokaknak tudta a kedvenc nótáját, melyeket máig nem feledett el.