Nyílt napra várja az érdeklődőket a Waldorf-intézmény

Szinte példa nélküli, hogy egy efféle terv a gondolat megszületésétől számítva kilenc hónap alatt eljusson a megvalósításig, mondja Torma Dóra, a Paksi Aranyhal Waldorf Egyesület elnökhelyettese az egykori dunakömlődi iskola udvarán állva, amelynek felújításán érkezésünkkor is gőzerővel dolgoztak. Mint mondja, attól kezdve, hogy 2014 őszére egy maroknyi szülői közösségben megszületett a szándék, hogy Waldorf-óvodát és -iskolát alapítson Pakson, a terveket hamar tettek követték. Az, hogy lassan a megvalósítás végére érnek, egyrészt a szülői közösség lelkesedésének, másrészt az önkormányzat együttműködő hozzáállásának köszönhető. Az iskolát és óvodát fenntartó Aranyhal Waldorf Egyesület hivatalosan idén január 20-án jött létre, első feladata a megfelelő épület és a pedagógusok felkutatása volt. Első ízben programsorozatot szerveztek, ami azt a célt szolgálta, hogy a környékbeliek megismerkedhessenek a Waldorf-pedagógia alapelveivel. Jelentős mérföldkövet jelentett a megvalósításban, hogy június 1-jén az egyesület megkötötte bérleti szerződését az önkormányzattal, határozatlan időre használatba véve a egykori dunakömlődi iskola épületét. A tizenkét éve bezárt épület használni kívánt részeit néhány szakmunkát leszámítva az egyesület tagjai maguk újították fel: nekifogtak az óvoda és az iskola szükséges helyiségeinek kialakításához, a kert rendbetételéhez. Az óvoda helyiségeiben a nagy átalakítások már elkészültek, megtörtént a 24 főt fogadó vizesblokkok kialakítása, a víz- és a villamosvezetékek megújítása. Tetőcserére nem volt szükség, illetve a nyílászárókat is csak csiszolni, festeni kell.

– Már a munka látványosabb szakaszában tartunk, járólapozni, padlót csiszolni kell – mondta el Antoni Adrienn Waldorf-óvónő. Az óvodások számára készül melegítőkonyha, két egymásra nyíló csoportszoba, illetve a melegítőkonyha mellett, ami szakhatósági elvárás, lesz tankonyha is, ahol a gyerekek az óvodapedagógussal együtt sütnek-főznek. A pedagógiai program is összeállt, minden nap más-más tevékenység kerül majd előtérbe: hétfőnként a rajzolásé lesz a főszerep, kedden a méhviaszgyurmázásé, szerdán gyapjúképet készítenek, csütörtökön sütnek, pénteken pedig kirándulás lesz. Eddig 14-en jelentkeztek az óvodába, a maximális, 24 fős keretig van még szabad kapacitás. Az iskolai szárnyban szintén végeztek a bontási munkálatokkal és a nagyobb átalakításokkal. Ami még hátravan, az a padlóburkolatok és a világítótestek cseréje. A radiátorok visszakerülnek a helyükre, a nyílászárók, ajtók átfestésével tulajdonképpen fogadókész az épület, mondta Péterfia Ágnes, a Waldorf-iskola tanítója.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Péterfia Ágnes. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Az épületszárnyban a két tanterem mellett gyakorlatilag három helyiség, a tanári, a gazdasági szoba és a mosdó újult meg. A tantermekbe kerülő bútort is beszerezték, illetve egy-egy speciális, kétszárnyú, ívelt tábla is készül, ami mellett még évszakasztal is helyet kap majd, aminek az a szerepe, hogy megjelenítse, az adott évszakban milyen növény, szín uralkodik.

Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

A felújítás idején spanyol önkéntes diákok is segítették a munkákat: egy Erasmus-pályázat keretében négy hallgató érkezett a Waldorf-kezdeményezést is felkaroló gyapai Életkerthez, őket vonták be a kivitelezésbe. Rafa azt mondja, mindenből örömmel veszik ki a részüket, ha kell, építési törmeléket hordanak vagy festenek, csiszolnak. Itt tartózkodásuk alatt a Waldorf-iskola létrejöttében és a gyapai Életkert körüli feladatokban is segédkeznek, szabadidejükben pedig a környék látnivalóival és Budapesttel ismerkednek. Látogatásunk idején éppen szivacsfestéssel dekorálták a közlekedőfolyosók falait. A felújítás mellett párhuzamosan az állami engedélyeztetés is zajlik: a Tolna Megyei Kormányhivatal még júniusban nyilvántartásba vette az intézményt, azaz elfogadta az alapító okiratot. A héten zajlik az építési hatóság és az ÁNTSZ bejárása, ami a szakhatósági engedélyek beszerzéséhez nyújt segítséget. Ezeket a felújítás befejeztével várhatóan még augusztusban megszerzi az intézmény, így a szülők reménye szerint a tanévkezdésre meglesz a működési engedély. Jelen állás szerint az óvoda 14 fővel, az iskolai első osztály kilenc gyerekkel kezdi meg működését. A működést a szülők befizetései – gyermekenként havi 25 ezer forintos hozzájárulás – biztosítja majd az iskola részére folyósított állami normatíva mellett. A felújítás alatt hasonló összeggel fedezte a közösség a költségeket, illetve a munkálatokat támogatói felajánlások is segítették. Amint Torma Dóra elmondta, több forrásból közel kétmillió forintos támogatást is kaptak, több paksi vállalkozás pedig építőanyagokkal segítette a beruházást.

Az egyesület augusztus 18-án nyílt napot tart, ahol az érdeklődők megnézhetik, hogyan fest az óvoda és az iskola.