A világbajnok állította meg Csoknyait Kazahsztánban

Csoknyai László – akárcsak Krizsán Szabolcs és Szabó Franciska – helyezetlenül zárt az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokság csütörtöki napján, írta meg az MTI.

Az idei zágrábi GP-n második Csoknyaira – a francia Alain Schmitt és a tadzsik Szajdcsamol Alimardonov után – a világelső grúz Avtadili Csrikisvili várt, akinek neve pirossal állt a dzsudogiján, jelezve, hogy címvédőként érkezett Kazahsztánba. Ehhez képest nem nyújtott meggyőző teljesítményt – korábbi meccsét is csak intésekkel nyerte -, és négy perc elteltével megint csak intésekkel állt jobban. Az utolsó percben aztán a 27 éves Csoknyai indított, ám ellenfele kontrából lecsavarta őt a földre, amiért vazaarit kapott, majd leszorítás következett, és a második vazaari már ippont ért.

– Sajnálom ezt a mai napot, Laci bácsi nagyon összerakott fizikálisan és technikailag is” – kezdte értékelését Csoknyai az MTI-nek.  – Az első meccsemen vb-bronzérmest vertem, a harmadikon jött a világbajnok, és itt egyszerűen nem lehet hibázni. Ha lett volna még meccsem a vigaszágon, akkor nem maradna bennem az a „mi lett volna, ha”- érzés. Gyűjtöttem ma skalpokat, de eljár felettem az idő, és szeretnék majd úgy elmenni ebből a sportból, hogy letettem valamit az asztalra.

A világranglistán 24. versenyző kifejtette, a grúz címvédő ellen az volt a taktika, hogy odamegy és felszabadultan verekszik, hiszen az ellenfelet nyomhatta a tét.

– Olyanokat fordultam, amiből más esett volna, a végén is bementem csípőre, azt hittem, ő esik, erre becsavart. Ő ettől világbajnok – elemezte a meccset Csoknyai.

Edzője, Hangyási László kifejtette, továbbra is nyílt az olimpiai kvalifikáció, mivel tanítványa még sok pontot gyűjthet a júniusig tartó menetelésben.

– Laci nagyon nehéz sorsolást kapott, de a harmadik meccsen is volt keresnivalója. A grúz srác olyan, mint a macska, mindenből ki tud fordulni, ezt használta ki a mostani meccs végén is – tette hozzá.

Korábban írtuk:

A 81 kilogrammosok között Csoknyai László bejutott a nyolcaddöntőbe az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokság csütörtöki napján, tudósított az MTI. Az idei zágrábi GP-n második paksi dzsúdós erőnyerőként a második körben kapcsolódott be a küzdelmekbe a 76 fős súlycsoportban, és elsőként a francia Alain Schmitt-tel csapott össze. A 27 éves magyar előbb jukót érő válldobást mutatott be világbajnoki bronzérmes ellenfelén, majd az utolsó percben leszorítással vetett véget a küzdelemnek. Következő riválisa a nemzetközi eredmény nélkül álló tadzsik Szajdcsamol Alimardonov volt.

Az eseménydús mérkőzésen kiütközött a két versenyző közti különbség: a világranglistán 24. paksi versenyző jukót kapott egy dobásra, majd vazaarit leszorításra, a következő válldobása újabb jukót ért, majd ismét leszorítás jött, s az ezért kapott második vazaari már egyben ippont jelentett. A rangsorban 297. tadzsik neve mellé csak egy intés került. Ezzel Csoknyai bekerült a nyolcaddöntőbe.

Az ASE 27 éves versenyzőjére a folytatásban a címvédő és világelső grúz Avtadili Csrikisvili vár, akinek a legyőzése hatalmas bravúr lenne. A sportoló eredményeiről folyamatosan tájékoztatunk.