Modellértékű, fenntartható fejlesztésekben gondolkodnak

Az atomerőmű új blokkjainak tervezése, előkészítése ütem szerint halad, folynak a Duna-híd építéshez kapcsolódó előkészületek is – hangzott el a Paksi Társadalmi Tanács második ülésén, az Erzsébet Nagy Szállodában. Mint a tanácskozást követő sajtótájékoztatón Süli János polgármester, a tanács társelnöke beszámolt róla, Lázár János miniszter megerősítette, hogy a kormányzat fontosnak tartja a térség fejlesztését. Szavai szerint a jövő évtől két elkülönített finanszírozási csatorna lesz: marad a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány keretében, az eddig bevált metódus szerint, az önkormányzatok általános feladatainak támogatása egy, még pontosan meg nem határozott forrásból, illetve lesz egy keret, ami a térség felkészítését szolgálja az új blokkok építésével összefüggő feladatokra. Ez komolyabb forrásokat igényel, amihez minden kínálkozó lehetőséget szeretnének kiaknázni, beleértve az uniós pályázatokat is. Mint Süli János hangsúlyozta, a tanácsban összehangolják az igényeket, mert modellértékű, fenntartható fejlesztéseket szeretnének megvalósítani, s elkerülni azt, hogy koordinálatlanul folyjanak a beruházások.
– Nagyon nagy jelentőséget tulajdonítok a tanács létrejöttének, mert itt a települések maguk tudják megfogalmazni az igényeiket, el tudják mondani, milyen fejlesztéseket szeretnének, tudják koordinálni ezeket annak érdekében, hogy az építkezés környéke a lehető leghatékonyabban tudjon fejlődni a következő időszakban – fogalmazott dr. Aszódi Attila kormánybiztos. Kiemelte, hogy a tanács a kormány és az erőmű térsége közötti kétoldalú információáramlást hivatott elősegíteni, illetve azt, hogy a régiós fejlesztések minél inkább illeszkedjenek a beruházáshoz.

Arról is beszélt, hogy a blokkok létesítésének előkészítéséről a jövőben a kormány mellett a Paksi Társadalmi Tanácsnak, rajta keresztül a régióban élőknek is be fognak számolni. A mostani ülésen arról adott tájékoztatást, hogy az év eddig eltelt részében a törvényalkotás terén tettek lépéseket, elkezdődött a földtani kutatási program, ami az erőmű telephelye körüli vizsgálatot jelenti, ezzel párhuzamosan az atomerőmű területén az orosz fél mérnökgeológiai vizsgálatokat végez, amelyek az alapozáshoz szükséges geofizikai adatokat határozzák meg. Kitért arra, hogy a környezetvédelmi engedélyezés keretében lakossági fórumsorozatot tartottak. A következő két hónapban ez folytatódik, de immár az ország határain túl, tizenegy országban kerül sor szakmai konzultációra, lakossági fórumokra.

Szó esett a tervezett Duna-hídról is. Ezzel kapcsolatban dr. Aszódi Attila azt mondta, erre nem az erőműépítés miatt van szükség, hanem azért, hogy a kalocsai régió is bekapcsolódhasson a beruházásba. Az ülésen elhangzott tájékoztató szerint három nyomvonal és öt hídtípus jött eddig szóba, előbbinél legvalószínűbb a Foktő magasságában kijelölt pont. Süli János polgármester hangsúlyozta, hogy a híd hosszú távra szolgálja a kalocsai térség jövőjét, hiszen közvetlen csatlakozást jelent majd nemcsak az erőműhöz, hanem az M6-oshoz is. Legkorábban 2018-ra készülhet el az átkelő, de ehhez nagyon feszített ütemben kell megvalósítani a tervezést, építést. Az biztos, hogy kerékpárút lesz a hídon, de az nem, hogy vasúti átkelésre is lehetőséget ad-e. Ezt az opciót még vizsgálják.