Ezt tudni az új Duna-hídról

Nemrégiben Kalocsán konferenciát tartottak a Paksot és Kalocsát összekötő új Duna-hídról, a héten pedig dr. Aszódi Attila Pakson nyilatkozott a tervezett átkelőről. – Erre nem az erőműépítés miatt van szükség, hanem azért, hogy a kalocsai régió is bekapcsolódhasson a beruházásba – fogalmazott a kormánymegbízott. Süli János polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy a híd hosszú távra szolgálja a kalocsai térség jövőjét, hiszen közvetlen csatlakozást jelent majd nemcsak az erőműhöz, hanem az M6-oshoz is.

A híd megvalósíthatósági tanulmánya szeptember 30-ra készülhet el, ez már tartalmazni fogja a javasolt helyszínt. Három lehetséges átkelőhely jöhet számításba: a Géderlak és Ordas közti, a Foktő és Baráka közti, illetve a Kalocsa és Bátya közti terület. Legnagyobb esélyesként a Foktő magasságában kijelölt pontot emlegetik.

Ami a híd szerkezetét illeti, ötféle verzióról beszélnek a szakemberek: gerendahíd,  ferdekábeles híd, rácsos tartós híd, ún. extradosed híd és ívhíd. A látványtervek ezeket a változatokat ábrázolják. A hídszerkezet kiválasztásánál fontos szempont lesz, hogy azt a magyar ipar építse meg, kipróbált technológiát használva.

A híd és az azzal egy időben megépülő útszakasz összeköttetést teremt majd a Bács-Kiskun megyei 51-es főút és a Tolna megyei M6-os autópálya között. Emellett megépülne a Gerjent az atomerőművel közvetlenül összekötő út is. Az új úthálózat révén a Kalocsa és az atomerőmű közti távolság 11-12 kilométerre csökkenne.

A megvalósíthatósági tanulmány alapján minisztériumi értékelés és döntési javaslat születik, a végleges döntést a helyről és a hídszerkezetről a kormány hozza meg. Ezt követően a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kapja meg a feladatot, hogy támogatási szerződés keretében közbeszerzés útján válassza ki a híd tervezőjét. Ideális esetben ez a tél folyamán megtörténhet, számol be a kalocsai önkormányzat honlapja.

Korábban megírtuk: legkorábban 2018-ra készülhet el az átkelő, de ehhez nagyon feszített ütemben kell megvalósítani a tervezést, az építést. Az biztos, hogy európai szabvány szerinti kerékpárút lesz a hídon, de az nem, hogy vasúti átkelésre is lehetőséget ad-e. Ezt az opciót még vizsgálják, írtuk korábban.

A kormány még júniusban döntött 870 millió forint elkülönítéséről az új Duna-híd megvalósítási tanulmányának elkészítésére és egyéb előkészítési feladatokra, miután Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter májusban bejelentette a híd megépítéséről szóló kormánydöntést.